Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Wymiana filtra kabinowego

<< < (2/2)

kupis99:
Ok, tak jak obiecałem, jeszcze raz wymiana filtra kabinowego z fotorelacją.

Zakupiłem filtr Meyle jak na zdjęciu, po odpakowaniu, bardzo dobra jakość tak samo gruby i mięsisty jak oryginalny JLR. Zdecydowanie polecam.

Natępnie zdejmujemy plastikową klapkę po lewej stronie, tak jak na zdjęciu

Odpinamy 7 plastikowych kołków oraz jeden łączący plastik z gumową uszczelką i podnosimy cały plastikowy pas na podszybiu.
Uwaga, odpinamy wtyczkę zasileniową pod głównym plastikiem.
Naszym oczom ukazuje się wąska szczelina w lewym górnym roku komory silnikowej, taaaak ta mała i wąska, ale spokojnie, za drugim razem już zdecydowanie odważniej, szybciej i sprawniej włożyłem tam rękę, wyciągnąłem stary filtr i zainstalowałem nowy.

Za pierwszym razem zajęło mi to jakieś 25 minut za drugim już tylko 10.
Po wyciagnięciu starego filtra, wkładamy delikatnie nowy, układamy na miejscu, podłączmy wtyczkę, instalujemy kołeczki plastikowe z powrotem i gotowe.
Bez rozkręcania połowy kabiny możemy cieszyć się czystym powietrzem w aucie i zaoszczędzonymi kilkoma złotymi.

kupis99:
kolejne zdjęcia:

Zbyszek01:

--- Cytat: Zbyszek01 w Marzec 16, 2024, 17:21:50 pm ---Wymiana nie zaliczona, brak fotorelacji  :-thumpdown

--- Koniec cytatu ---
Nastąpiła poprawa , zaliczone  :-R

Serdeczne dzięki.

Szkoda że na tym forum nie można postawić piwa lub dać plusa za pomocny post.

kupis99:
Spoko, niech służy dla potomnych, jeśli komuś się przyda i dzięki temu sam wymieni filtr kabinowy to będzie mi bardzo miło  :-V

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej