Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

Tuleje przednich sanek

<< < (2/3) > >>

katar83:
Diagnosci jak się czepiają w UK to zazwyczaj właśnie luzów tych właśnie 'vee mounts', na nich faktycznie są często konkretne luzy bo się rozwarstwiaja i góra zwyczajnie leży częściowo luzem. Tuleje tylne jakby były wyrobione to byś czuł przy prowadzeniu mocno, przy hamowaniu bo cała rama by leciała mocno do tylu i później ruszaniu.
Aaaaa, i ostatnia rzecz, jak będziesz nowe vee mounts kupował to bierz oryginalne, inne często są jakoś lipnie robione i będziesz się męczył strasznie żeby je później spasować, ja się poddałem i musiałem odsyłać.

Six:
Wymianę samych vee-mounts fajnie opisuje biuletyn TSB 11-02. Jaguar zakłada, że całość to 1.45 godziny... :D

p123:
Cześć,
Dziś podczas wymiany kół na zimowe wyjąłem palcami jeden klocek gumowy z prawego "v-mounta" - porażka
Zakładam że drugi też jest zerwany. No nic, trzeba się za częściami rozejrzeć - w V12 mają być dopiero w styczniu
Przy okazji pooglądałem dokładniej podłużnicę w okolicy tulei sanek - zgnite w cholerę ...
Wydaje mi się że trzeba zwalić zawieszenie i zrobić to porządnie a przy okazji wymienić inne tulejki zawieszenia skoro będzie to rozebrane.
Zastanawiam się tylko czy wyciągać silnik i skrzynię też czy tylko podwiesić. To trochę problem bo blacharz nie chce babrać się w mechanikę a od mechanika do blacharza mam 35 km. Czyli trzeba rozbebeszyć go w jednym miejscu potem na lawetę i zawieźć budę bez zawieszenia do blacharza.
Ale co z silnikiem - podwiesić i w takim stanie przewozić ?
Trochę się podłamałem.
Piotr

katar83:
Vee mounty to taka standardowa usterka i guma jak kazda inna, do wymiany regularnie. Jak mowilem polecam tylko oryginalne bo z innymi sa problemy zeby je zalozyc. Ja bym sie przyjrzal dokladnie tym podluznicom, mialbys niefarta jakby byly zgnite, one sa konkretnie grube wiec nie powinny byc dziurawe, conajwyzej spuchniete z rdza powierzchniowa ale strukturalnie ok.
Jak sanki sciagniesz to normalnie bym podwiesil silnik na belce, wyciagniecie silnika ze skrzynia to trzy razy tyle roboty, szczegolnie z twoim V8.
Jak sciagniesz sanki to zmien przeguby, tuleje wahaczy, reszta zalezy w jakim jest stanie.

p123:
Hej,
Nigdzie nie ma v-mounts, mogę mieć jakieś zamienniki z Anglii za 3 tygodnie, ale części to jedno.
Popatrzcie jak wygląda podłużnica w miejscu mocowania silentbloka :

https://drive.google.com/drive/folders/1Hy0lVCe4_1GQmZr_M1vQSio-6j6MXyL1?usp=sharing

Nie wiem czy w ogóle to ruszać ...
Piotr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej