Autor Wątek: daimler, xj40, 1992 - regulacja zaworow  (Przeczytany 1131 razy)

Offline jagmaniac

• Forumowicz Executive
  • DAIMLER XJ40, 1992
daimler, xj40, 1992 - regulacja zaworow
« dnia: Wrzesień 20, 2024, 12:29:40 pm »
Hej,
chce oddac moje auto do mechanika na przejrzenie silnika, uszczenienie, regulacje itp.
Natomiast mechanik potrzebuje dane co do regulacji zaworow itp

czy ktos moglby sie podzielic informacja gdzie znajde te dane lub najlepiej jakis link do tych danych?

Z gory dziekuje

DAIMLER XJ40, 1992

Offline XJSC

• Forumowicz Executive
Odp: daimler, xj40, 1992 - regulacja zaworow
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2024, 17:55:27 pm »
Podstawowe dane w pliku.
XJ40, XJSC , XJR

Offline wtom

• Forumowicz Executive
  • wszystkie kotki s± fajne
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2024, 23:29:38 pm »
Niby jak chcesz te zawory wyregulować? Przecież tu są płytki pod szklankami, bez rozbiórki rozrządu i wałków nic nie wyregulujesz. Po drugie musisz mieć pod ręką zestaw płytek

Offline jagmaniac

• Forumowicz Executive
  • DAIMLER XJ40, 1992
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2024, 19:53:54 pm »
wtom...
ja nie wiem jak, nie jestem specem od silnikow.
dlatego oddaje to do mechanika i to mechanik bedzie robil
te plytki o ktorych mowisz to cos co musze kupic? jesli tak to gdzie...
cos jeszcze? masz jakies wskazowki to sie podziel prosze.

Podstawowe dane w pliku.

dzieki.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2024, 21:24:30 pm wysłana przez Choina »
DAIMLER XJ40, 1992

Offline wtom

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2024, 06:58:54 am »
Zostaw te zawory w spokoju, to jest rozbiórka silnika. Mam obawy o twojego mechanika, jeśli zabiera się za zawory nie wiedząc jak w tym aucie jest to rozwiązane, chyba, że to jest twój pomysł.
Płytki regulacyjne są pod szklanką popychacza, więc żeby to wymienić musisz rozebrać silnik, bo konieczne jest podniesienie wałków i szklanek. Płytka jedna kosztuje >25zł, i się je zamawia, co w tym przypadku może być niewykonalne. Zanim wyregulujesz to mierzysz luzy na każdym zaworze i wyliczasz jaką płytkę zamówić. Tu masz rozmiary https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/part/id/276.893.1428.4546.20866/brand/jaguar/
Tak na marginesie, nie spotkałem się z koniecznością regulacji płytkowych zaworów :), chyba, że jeździło na LPG

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2024, 08:33:08 am »
Na pewno nie zaszkodzi pomierzyć luzów, do tego wystarczy zdjąć pokrywę zaworów.

Nie będę się kłócił jak to jest w tych aj6 rozwiązane, ale do wymiany płytek trzeba podnieść wałki i patrząc na schematy nawet nie trzeba napędu rozrządu mocno rozbierać, bo zębatki nie są zintegrowane z wałkami. Swego czasu, gdy była u nas moda na stare sportowe motocykle to mechanicy robili takie regulacje masowo. W silnikach kręcących się do 12 tysięcy obrotów różne ciekawe patenty były, na przykład szlifowanie płytek na magnesówce dla oszczędzenia paru stówek
XF x260 2017 AJ126

Offline jagmaniac

• Forumowicz Executive
  • DAIMLER XJ40, 1992
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2024, 09:01:27 am »
po prostu pojechalem do mechanika ze mi silnik pracuje glosno / slychac lekki klekot zamiast cichutkiej pracy to powiedzial od razu ze zawory do regulacji i umowil termin

mam inne auta na szklankach i nie slyszalem zeby to bylo rozbieranie pol auta - zwalali pokrywe zaworow zdejmowali walek i podkladali odpowiednie podkladki.

swoja droga nie zrozumialem co masz na mysli pod pojeciem plytki ale teraz wiem  ze chodzi ci o te podkladki w roznych rozmiarach ktore sie podklada pod szklanke zeby miec te 0.12-0.14 luzu

u mnie objawy to drazniaca mnie glosniejsza praca silnika i dziwny klekoto grechotanie w tle

dodam ze wszystko przycicha gdy silnik sie nagrzeje

co do podkladek do aj6 to rzeczywiscie tak trudno je dostac? zakladalem ze mozna spokojnie zamowic u jakiegos producenta dorobienie tak jak sie samawia panewki itp do silnikow gdy sie robi kapitalki
DAIMLER XJ40, 1992

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2024, 09:30:58 am »
Jak są za duże luzy co samo w sobie nie jest szczególnie groźne poza hałasem to jest takie bardziej "cykanie". Gorzej jak są za małe luzy i zawór przez to się nie domyka do końca, ale wtedy nie ma odgłosów mechanicznych z rozrządu.

Jak jest "grzechotanie" to obstawiałbym napinacz łańcucha rozrządu.
Gdzieś natrafiłem na stronę, gdzie chłop opisywał problem w AJ16 ze sprężarką. Też męczył się z niepożadanymi dźwiękami, cuda odwalał, wymieniał co popadnie. Okazało się, że jak ze złości zaczął kręcić auto pod czerwone pole to wszystko się naprawiło, bo prawdopodobnie napinacz pod wpływem większego ciśnienia oleju wskoczył na następny "ząbek" i zrobiła się cisza. Jak to jest nowy nabytek to bym spróbował zalać płukankę, zmienić olej i pojeździć trochę agresywniej

EDIT
jeszcze takie coś znalazłem

https://www.jaguarforums.com/forum/attachments/xjs-32/5641d1287410291-t-s-b-s-12-61-rattle-after-start-%96-upper-timing-chain-%96-tensioner-install-pdf
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2024, 09:39:18 am wysłana przez Czester Bednarz »
XF x260 2017 AJ126

Offline jagmaniac

• Forumowicz Executive
  • DAIMLER XJ40, 1992
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2024, 19:08:29 pm »
Czester,
wielkie dzieki za wskazowki! Wszystkie wykorzystam.

Na kwestie eliminacji odglosow z osprzetu chce zeby mechanik zwalil wszystkie paski klinowe i zobaczymy.

Mam mix - grzechotania i cykania, i jest to wcu...wiajace wiec chce zainwestowac w to by bylo cacy, a czy bedzie... hmmm...

Pozdrowka!
DAIMLER XJ40, 1992

Offline jagmaniac

• Forumowicz Executive
  • DAIMLER XJ40, 1992
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2024, 10:07:05 am »
postanowilem nagrac

https://drive.google.com/file/d/155NmAjAXZbH1BKk6X2PwVsOoRhJFXIL0/view?usp=sharing

- slychac cykanie
- a w tle tez taki grechot jakby to byl diesel

wszelkie pomysly/teorie mile widziane

generalnie auto sprawne w sensie ze robie nim setki kilometrow i jest ok, trasy po calej Polsce i jezdzenie jako daily po miescie ale ta praca silnika mi nie pasuje...
pomijam tez zapocenia itp - dopiero biore sie za odrestaurowanie mechaniki i zrobienie komory silnika wiec przy okazji prosze o wskazowki co przy okazji wizyty u mechaniora zlecic

DAIMLER XJ40, 1992

Offline wtom

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 26, 2024, 15:30:36 pm »
Normalna praca tego silnika, cykanie to tak pracują wtryskiwacze