Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
Strzelanie w kolektor dolotowy
truten23:
W sumie to sensowny pomysł.
Ja nie dawno miałem problem z w sumie nową cewką, która powodowała chwilowe zanikanie zapłonu.. Wykręć świece i zobaczysz na którym cylindrze coś się dzieje.
p123:
Cześć
Dziś wykręciłem świece - nie wiem co o nich sądzić - zobaczcie sami :
https://drive.google.com/drive/folders/1l7I-6hedodkt_sKv0jsO2i5bTHkUJxyf?usp=sharing
Wkręciłem w losowym układzie - odpalił bez problemów ale te takie okresowe drżenie nadal występuje. Gniazda świec czyste i suche, bez przecieków oleju. Świece mają może z 5 tysięcy najechane. Mnie niepokoi ten czarny nalot na gwincie , same elektrody wyglądają chyba ok.
Zróbcie przy okazji, proszę taki test - podnieście maskę i na wolnych obrotach trzymajcie za krawędź maski dość wysoko , tak powyżej głowy. U mnie ewidentnie ta maska drży.
Jeżeli nie powiecie, że stan świec jest dyskusyjny to zacznę wymieniać po jednej cewce. Mam jedną nówkę ale zamiennik .
Piotr
truten23:
Je jaśniejsze wyglądają bardzo dobrze.
Jeden rząd wydaje się przykopcony. A że to okopcenie dotyczy całego jednego rzędu cylindrów, można rzucić okiem czemu tam jest za bogato.
Nie wiem czy przy silniku AJ26, Ale w moim Aj16 miałem ostatnio przypadek że jedna cewka-zamiennik po mocnym wygrzaniu w silniku zaczynała wyłączać na 1-2 sekundy zapłon na wszystkich cylindrach. Powodując zakopcenie wszystkich świec.
Więc może i u Ciebie coś takiego się dzieje, tylko na jednym rzędzie cylindrów?
katar83:
Po prawej gorne troche okopcone wiec ja bym tam zajrzal najpierw do tych trzech moze. Drzenie w AJ16 praktycznie zawsze cewki, czasem jakis wtrysk kapie. Zerknij jeszcze w OBD jak twoj czujnik przepustnicy, czy pracuje w pelnym zakresie, do jak najblizej 100% jak masz noge wcisnieta na maxa w pedal. Nie trzeba odpalac auta do tego, kluczyk w pozycji 2 wystarczy.
p123:
Cześć
Wczoraj zabawiałem się w przekładanie cewek po stronie pasażera założyłem nową Magneti-Marelli na pierwszy cylinder od przodu auta po stronie pasażera i odpaliłem , po ustabilizowaniu się obrotów ( auto rozgrzane ) te mikrowibracje się pojawiły. Zgasiłem, cewkę którą pierwotnie zdjąłem z cylindra założyłem na drugi zakładając że skoro nic nie zmieniło się w pracy silnika to ta cewka jest OK - i tak do nr 4 czyli do podszybia. niestety wibracje nadal wyczuwam ale jakby nieco mniejsze - oczywiście może mi się wydawać że tak jest :) W tygodniu zrobię tą samą akcję z cewkami po stronie kierowcy.
Dziś sprawdziłem co pokazuje OBD w temacie położenie przepustnicy. Położenie neutralne to 5.5 % a pedał wciśnięty w podłogę to 84,8 %
Do 100% mogę dokręcić jedynie obracając ręcznie tą rolkę w linką gazu na przepustnicy.
Co to oznacza ? Nie pamiętam kiedy ostatni raz jechałem z pedałem wciśniętym do oporu ...
Piotr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej