Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Wymiana oleju

<< < (3/4) > >>

Skiciu:
Panowie,
Dokładnie który lejecie ceramizer do silników 2.0D ? Nigdy nie stosowałem a widzę, że sporo tego na rynku  :- pojecia

stingear:
Ja kupiłem Liqui Moly 3721 Cera Tec

stingear:
Dziś ogarnąłem wkońcu płukanie silnika. Różnica od razu zauważalna. Wcześniej jak olej był wymieniany przez serwis i później kontrolowałem to olej zawsze był czarny. Teraz po przejechaniu kilku km i kontroli olej jest czyściutki. Silnik pracuje zupełnie inaczej. Ciszej, lżej. Sprawdzę za kilka dni, jak trochę więcej km przejadę i Ceratec zacznie działać. Warunki może trochę polowe, ale Jagu ma korek zlewania oleju z tyłu miski, więc dzięki lekkiemu skosowi na najazdach wszystko sie fajnie zlało.
Zalałem płukankę na gorący silnik, 30-40min popracowało. Zlałem. Zmieniłem filtr i zalałem pierwszy olej. Znowu 20-30min pracy na jałowym. Znowu zlałem całość, zmieniłem filtr na nowy, założyłem nową śrubę i zalałem finalny olej wraz z Ceratec'iem.
Na efekty Ceratec"a będę musiał poczekać ok 1-2kkm. Olej przy sprawdzaniu wkońcu jest czysty - wcześniej zawsze w każdym aucie po wymianie w serwisie, gdy kontrolowałem potem olej, był brudny.

IAmErikPL:
Dobry wieczór Panowie.

Przeleciałem cały temat, ale szukam specjalistów do potwierdzenia tematu oleju, gdyż "szarpię się" od paru dni z tematem, przerzucam olejami i nie wiem co wybrać.

Jestem właścicielem 20t benzynki z rocznika 2019 200km. Najechane zaraz 70k i będę chciał wymienić olej. Będę to robił co 10k tak jak tutaj Panowie zalecają i pojawia się u mnie pewien problem.

Wynika to z tego, że producent podaje, iż do auta z 2019 roku powinno się lać SAE 0w20 (obeserwuję Millersa, który spełnia normy), natomiast poprzedni właściciel zalał go Motulem 5w30 i stąd moja konsternacja - dlaczego zmienił olej na gęstszy niespełniający norm ?

Zostać przy 5w30 czy zrobić płukankę i wrócić do 0w20 ?

Dziękuję z góry za merytoryczną odpowiedź.

TheIslander:
Odpowiem Ci jako inżynier konstruktor.
Bo ludzie "wiedzo" lepiej niż tam jakieś inżyniery i 5w30 jest zauważalnie tańszy...
Jeśli jest podane w instrukcji, że ma być 0w20 spełniający taką a taką normę to to lejemy. U siebie ostatnio robiłem płukankę i wymianę przez odsysanie. Nie licząc 300 ml płukanki miałem auto przelane o prawie litr, a nie czuć było benzyny w oleju ani nie było masła pod korkiem czyli nie pożyczył sobie płynów z sąsiednich układów... całe życie był serwisowany w Jaguarze w Długołęce, zanim trafił w moje łapy i już więcej serwisu innego jak mój garaż nie uświadczy.
Zalałem castrola edge 0w20.
Jeśli masz wlany olej o złej specyfikacji to ja bym zrobił tak jak to zrobiłem u siebie:
Płukanka -> odessać lub zlać. Dolać 0.5 l nowego oleju (castrol jest w bańkach po 4 litry, więc jest zapas, a bardziej się opłaca 2x4 niż 4+3x1)-> odessać lub zlać żeby resztę syfu z dna miski zebrał i zalać zgodnie ze specyfikacją 7l oleju STJLR.03.5006.
Jeśli, tak jak ja chcesz robić metodą przez odsysanie to polecam wyposażyć się w wiadro z miarką.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej