Dzień dobry. Mam dwa problemy
:
PierwszyOd dwóch dni alarm w moim XE (2016) dziwnie się zachowuje, a mianowicie przy zamknięciu auta po chwili wysyła dwa sygnały potwierdzające (co wcześniej nigdy nie miało miejsca), że samochód jest zamknięty i po kilku sekundach zaczyna wyć alarm. Po podłączeniu do komputera ten nic nie wskazał, ale po wyczyszczeniu, jakiś drobnych errorów na razie syrena nie wyje, choć cały czas wysyła dwa sygnały piknięcia po zamknięciu drzwi.
Drugi W trakcie jazdy auto samo odzbraja drzwi. Po dojechaniu do świateł lub przejścia dla pieszych, kiedy samochód na chwilę się zatrzymuje , to otwiera drzwi. Przy ponownym ruszeniu i przekroczeniu prędkości, na którą ma uzbrajanie drzwi już tego nie robi (trzeba to zrobić manualnie klawiszem). Kiedy już manualnie zablokuje drzwi i kończę jazdę wyłączając samochód, to po naciśnięciu w START/STOP drzwi ponownie zostają rozbrojone, a powinno tak się zdarzyć po otworzeniu klamki.
Podsumowanie Sprawdzałem czy zależy to może od kluczyków, ale na jednym i drugim jest tak samo. Baterie w nich wymieniane jakieś 8-10 miesięcy temu (choć nie wiem, czy to ma znaczenie w tego typu awarii). Jak wspomniałem - po podłączeniu do komputera ten nic nie wykrył (był podłączany raz jednego dnia i raz drugiego i nic).
Czy ktoś z Was miał podobny problem i jest w stanie ocenić, co może być przyczyną? Z góry dzięki za odpowiedź.