Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Zerwana śruba mocowania koła. Jaguar XE

(1/2) > >>

SorrowSDW:
Witam. W moim XE 2015 2.0d R-Sport w prawym przednim kole zerwałem podczas wymiany kół szpilkę. Dodam że nie dokręcam śrub rurką ale kluczem dynamometrycznym. Chcę kupić i wymienić wszystkie pięć żeby mieć pewność że żadna z śrub nie była przeciągnięta w przeszłości aby uniknąć niespodzianek. Znalazłem w internecie że rozmiar szpilki do tego samochodu to długość(mm): 50 i gwint: M12X1,5. Jeśli ktoś wie proszę o odpowiedź czy jest to prawidłowy rozmiar do przedniego koła.
Pozdrawiam

stingear:
A nie prościej będzie wymienić piastę? Fakt, drożej, ale unikniesz komplikacji z montażem tego i ryzyka, że zaraz urwie się kolejna. I tak musisz całość zdemontować, żeby coś zrobić. Poza tym jeszcze możesz spróbować metodą chałupniczą dorobić tą szpilkę z normalnej śruby. Tu i tak musisz piastę zdemontować. Dopasuj śrubę do nakrętki jeśli chodzi o gwint i średnicę. końcówkę i tak będziesz musiał oszlifować, żeby była bez gwintu, jak fabryczna, tak samo jej długość. Pozbyć się starej szpilki i w jej miejsce założyć śrubę, którą najlepiej na mocny klej do śrub w piastę wkręcić, a następnie oszlifować łepek, żeby nie wystawał. Możesz też szukać samych szpilek piasty i ją wymienić, tylko nie wiem, jak pójdzie z wyjęciem starej i w jakim stanie będzie otwór.

Zbyszek01:
Kolego nie zapomnij że to koło przednie. Takie przerabianie śrub z obcinaniem i szlifowaniem może się żle skończyć. Nie wiem jak będziesz szlifował czy obcinał i czy potem nie będzie ci kierownica biła bo samo wyważenie koła nie pomoże, no może ale z testem drogowym.
Albo nowe szpilki albo cała piasta, wtedy jesteś pewny i możesz pomykać nawet 200 km/h

Robik:
20zł sztuka

https://allegro.pl/oferta/nowa-sruba-piasty-kola-m12x1-5-jaguar-xe-xf-f-pace-12870608839

stingear:
Dlatego napisałem w pierwszej kolejnosci, żeby piaste wymienić. Alternatywa to sla ludzi, którzy na siłę chcą przyoszczędzić. Da się, ale nie znaczy, że powinno.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej