Proszę bardzo:
zdejmujemy uszczelki drzwi
osłony słupków a są na wcisk - wychodzą bez użycia narzędzi
odpinamy kostki na słupkach a
osłony słupków b jw
osłony słupków c - za siedzeniami jest po jednej śrubie + jw
odkręcamy daszki przeciwsłoneczne (torx)
odkręcamy uchwyty tzw cykorłapki (śr krzyżakowy)
od przodu podważamy palcami lampę kierowcy, po czym wysuwa się do przodu
opada nam podsufitka
odpinamy kostki osłon przeciwsłonecznych
opuszczamy fotele kierowcy i pasażera i zakładamy uszczelkę drzwi pasażera (wtedy nie uszkodzimy podsufitki)
wyjmujemy podsufitkę przez drzwi pasażera, da się w pojedynkę, ale warto mieć pomoc
zdejmujemy w którymś momencie lampkę na środku dachu
wydłubujemy stalową ramkę w/w
teraz część artystyczna:
odrywamy materiał
stara gąbka schodzi od tarcia palcami, ale ja używałem ostrej części gąbki do ciała - zużyłem dwie
pozostałość czyściłem tkaniną do matowania
po posprzątaniu całego bałaganu rozkładamy tkaninę na podsufitkę i składamy na pół (wzdłuż)
klejem w sprayu nakładamy równą warstwę zarówno na materiale jak i na laminacie - szerokość warstwy to ca 15cm
odczekujemy ca 2 min i ręcznie(bez narzędzi) od drugiej strony przyciskamy do siebie obie warstawy i tak pasek po pasku
Teraz kilka uwag:
przód i tył kleimy na końcu
przygotuj sobie worek/reklamówkę z piaskiem - pomoże ładnie uzyskać docisk we wnękach daszków przeciwsłonecznych
tkanina jest dość elastyczna
przy poprawkach nanosimy klej jeszcze raz
na sedana schodzi 2mb tkaniny
rób wszystko w rękawiczkach
stara gąbka lubi się rozsmarować, schodzi ekstrakcyjną
na końcu zrób zakładki (podklej od niewidocznej strony podsufitki)
montaż w kolejności odwrotnej, tutaj pomoc jest nieodzowna)
przy zmianie koloru na czarny: słupki B są dostępne w handlu w kolorze czarnym, słupki a i c są do oklejenia - wymaga to nieco zabawy i suszarki, ale efekt jest bardziej niż zadowalający, uchwyty są do pomalowania lakierem strukturalnym do zderzaków, natomiast daszki do obszycia, a el. plastikowa (obudowa lusterka) do pomalowania lak. strukturalnym