witam Szanowne Grono
A wiec tak od 3 lat posiadam S-type 2003 r. 2.5 V6 z kierownica po prawej czyli Angol,zjechałem autem do Polski tylko do lakiernika i miałem nim wracać po skończonej kosmetyce spowrotem na Wyspy. Lakier został zrobiony czas wracać ,..ale Covid i całe z tym świnstwem zakazy nakazy,auto zostało pozostawione w PL,.Od lakiernika wyjechało samo na kolach, trochę się przewietrzył i zaparkowany został na trawniczku...I jak każdy wtedy myślał Pandemia się skończy w 3 miesiące i będzie po krzyku ..Niestety Jak i pandemia tak i samochód pozostały, zdążyłem go zarej. na PL blaszki ,by Brexit-owe przepisy mi go nie zablokowały ,udało się ,Auto pozostaje już w PL,ale pojawiły się problemy...Jaguar po tym postoju rzucił palenie
.Samochód, kreci ale nie odpala,był wezwany ,,pseudo mechanik''miał zdiagnozować usterkę i ewentualnie powiedzieć co trzeba naprawić oraz jakie koszta,samochód został ,,przeskanowany kompem'' 150 zł skasował jak i błędy..kodów usterek nie zapisał,a wyczyścił wszystko i stwierdził ze musi go wziaść na garaż, bo on nie wie,a gdy zapytałem go o kody błędów to odparł że zapomniał spisać bo się spieszył...krew zalewa
ręce opadają
.
Pojazd wiadomo nie trafił na wyżej wspomniany warsztat ,,do Czesia fachury'' Bo nie chciał bym odbierać go rozbebeszonego i wyczyszczonym portfelem.
Mam swoje 2 urządzenia skanujące do OBD2 ,,ale nie ma mnie na miejscu .Zamierzam pojawić się niedługo w kraju i sprawdzić osobiście co go boli,ale chciałbym mieć już jakiś punkt zaczepienia ,na co zwrócić uwagę?gdzie zaglądnąć?co sprawdzić jako 1-wsze?
w samochodzie ponadto świeci tylna prawa lampa,cały czas,nieważne czy zapłon jest włączony czy nie ma,nawet gdy zamknięty samochód wszystko gaśnie, a ona nie.Wiec dorażnie został odłączony akumulator,.A wisienka na torcie to zostało zablokowane radio i brak kodu,zaginiona (karta z jaguar code) która była od zawsze w przeciw słonecznym daszku najprawdopodobniej gdzieś na lakierni ,ewent.Lub Pan pseudo diagnosta wziął sobie,co by potem skasować kolejne 150 za ,,naprawę''
Każda wskazówka,czy sugestia mile widziana Panowie...Pozdrowionka