Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Drgania silnika.

(1/3) > >>

Darek858:
Witam Panowie.
Jestem tu nowym na tym Forum .Mam taki problem z Jaguarem a dokładnie z silnikiem 2.0 diesel , na wolnych obrotach trzęsie silnikiem tak, że te drgania czuć w środku auta .Po zwiększeniu obrotów jest ok. Czytałem wcześniej, że może to być wina skrzyni biegów i starego oleju ale wymieniłem wczoraj w serwisie olej w skrzyni i dalej jest to samo . Nagrałem filmik jak to wygląda, może ktoś mądrzejszy podpowie gdzie szukać problemu (przebieg to 144 tyś km)

goral73:
Poduszki silnika ok ?

Robik:
Na 100% poduszka silnika. Wydatkiem na wymiane oleju w skrzyni sie nie przejmuj, warto to co 80kkm zrobic.Drgania byly tak duze, ze mi az wklad lusterka tanczyl i czuc bylo problem na kierownicy. Zacznij od wymiany jednej sztuki, prosta praca bez demontowania polowy silnika. U mnie wymienilem niepotrzebnie dwie sztuki, jedna sprawna moge odsprzedac.

zalluk:
Cześć koledzy mają rację , poduszki silnika , też tak miałem przy 90 tkm , koszt jednej od 900 do 1500 PLN , i niech mechanik nie mówi że wyglądają dobrze  bo one tak wyglądają , polecam wymienić dwie za jedną robotą bo to aż tak łatwe nie jest , i do tego można wymienić wieszaki tłumika , i jak ręką odjął
pozdrawiam
 Łukasz

Darek858:
Tak to wygląda Panowie. Filmik pod tym linkiem
https://www.youtube.com/watch?v=OUHi4KhouR4

Dziś nowa niespodzianka . Po wymianie oleju w silniku i wszystkich filtrów co jakiś czas zapala się check engine ,czy może to być spowodowane wymianą ( nie wiem jaki był wcześniej zalany , ja wlałem taki, jaki jest rekomendowany ze zgodną spacyfikacją 0w30) po podpięciu kompa i wykasowaniu błedów przez jakiś czas jest ok i po parudziesięciu kilometrach znowu wyskakuje pokazując bład P0341-91 i P0341-92  wcześniej przed wymianą oleju  nie było z tym problemu. Ktoś spotkał się może z czymś takim , czy to może mieć związek  z wymianą oleju. Będę wdzięczny za każdą radę.  :-help

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej