Cześć
Mam następujący problem, ok 2 tyg temu zaobserwowałem ze auto ma nierówne obroty jak stoi i P ale także w trakcie jazdy. Z początku myślałem ze to %^&* paliwo. Jednak tydzień temu trasie na ferie auto ewidentnie przerywało tak ze jadąc 130 było to czuć do Piero zwolenie do 100 "rozwiązało" problem.
Brak jakichkolwiek komunikatów.
Podjechałem do ASO i stwierdzili ze błędem jest psujący się czujnik JDE40156 Ciśnienia i można jeździć dalej ale ostrożnie, w drodze powrotem wczoraj auto wywaliło już błąd i nie dało się jechać więcej niż 90 bo tak szarpało. Pod dojechaniu na miejsce i podjechaniu do mechanika okazało się ze auto ma zalogowane obydwa błędu :
P0473 - jako potwierdzony - do tego błedu jest dostępny log - w załączniku.
P0401 - nie potwierdzony - według asa nie było tego błędu podczas sprawdzenia u nich.
No więc do tęczy - czy faktycznie to wskazuje na Czujnik Cisnienia i błąd EGR to tylko efekt uboczny. I czy ktoś z was jest w stanie podać mi jakąś normalną numeracje czujnika bo numer podany przez ASO to raczej wewnętrzne oznaczenie i nie mogę nic takiego znaleść.
Patrząc na ten wpis
https://www.carobdcodes.com/land-rover-p0473-exhaust-pressure-sensor-high.shtml , to wygląda że faktycznie może być to ten czujnik.
Dzięki Pozdrawiam.