Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
X300 4.0 `97 kopułka z przeźroczystym oczkiem
(1/1)
Areg2021:
:-help witam forumowiczów, nie znalazłem na forum ani w internecie informacji na temat kopułki z oczkiem, czy ktoś wie do czego służy to oczko? rozumiem że ma jakąś funkcje kontrolną, ale konkretnie czego? poprzedni właściciel domyślał się że jest to kontrolka od płynu wspomagania i powinien tam być płyn, ale auto kupiłem z cieknącą maglownicą (w zasadzie bez płynu), więc po zakupie od razu maglownica trafiła na warsztat i została uszczelniona, założona i zalana płynem, niestety w oczku jest pusto a mój mechanik twierdzi że oczko nie jest do płynu, ale sam nie wie do czego, na dodatek wspomaganie przy niskich obrotach słabo lub w ogóle nie działa a poziom płynu jest ok, czy ktoś z szanownych forumowiczów wie po co jest to oczko?
Six:
To jest czujnik położenia wałków rozrządu, z tego co pamiętam. A w tym „oczku” pojawia się kropka, kiedy silnik jest w GMP bodajże. Nie ma nic wspólnego z układem kierowniczym. ;)
KrzysiekEg:
Za ciśnienie we wspomaganiu odpowiada pompa wspomagania. Pewnie już słabo pompuje.
A "oczko" to jak Six napisał, czujnik położenia wałków. Tylko jedna uwaga, oczko nie wskazuje kiedy jest gmp, tylko ma być ustawione na gmp.
Ja ostatnio o tym zapomniałem i podczas czyszczenia ustawiłem oczko na pałę. Objawy to długie kręcenie, bo komputer nie wie kiedy jest gmp i losowo steruje cewkami, aż trafi na zapłon. Co by nie wykręcać cewki i świecy, i sprawdzać śrubokrętem gdzie jest gmp, podpowiem, że na kole czujnika położenia wału brakuje jednego zęba, jak puste miejsce jest na czujniku wału, to wtedy jest gmp.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej