Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

XJR X308 z udokumentowanym przebiegiem 200tys km palił 0,5 litra oleju na 1000km

(1/2) > >>

a1410:
A może nawet trochę więcej niż 0,5 litra, a teraz pali może 0,2 litra. Zmniejszenie zużycia oleju jest skutkiem zastosowania ceramizera. Zamiast wydania furmanki pieniędzy na remont tego silnika pomyślałem, że spróbuję zastosować ceramizer i opłaciło się. Wlałem tak jak zaleca producent dwie dawki i zużycie oleju szybko zauważalnie spadło, a po przejechaniu jakichś 2000 tys kilometrów jeszcze się zmniejszyło i teraz silnik zużywa około 0,2-0,25 litra na 1000 km. Przyjemnym efektem ubocznym jest trochę cichsza i bardziej miękka praca silnika. Producent zapewnia, że środek będzie skutecznie działał przez 15 tys kilometrów, a potem trzeba będzie procedurę powtórzyć. Ponieważ mój x308 będzie rocznie robił maksymalnie 5000 km, to powtórka dotknie mnie najwcześniej za 3 lata. Koszt operacji zamknął się w kwocie 150zł
Pozdrawiam Kolegów  :) 

msiwow:
Ceramizer wlałeś do nowego oleju?
Chodzi mi o to jak długo masz auto? Czy już wymieniałeś kilka razy olej i czy zawsze była ta sama marka i lepkość?

a1410:
Auto mam 8 miesięcy i krótko po zakupie zmieniłem olej na Motula 5w/40. Wcześniej miał zalanego Castrola 5w/30. Ceramizer wlałem zaraz po wymianie.

p123:
cześć,
A jak spalanie ?
Napisz proszę co dokładnie wlałeś - mam "na dniach" wymianę oleju i zamierzam po pierwsze zrobić płukankę przed zlaniem starego i potem wlać ceramizer do nowego. Ja za radą Altamiry zalewam Mobila 1 5w50, tak 50 ...
A uskarżam się na spalanie na poziomie 24,5 l/100 - fakt że zima i dystanse bardzo krótkie, oraz nierówną pracę po pierwszym odpaleniu po nocy.
Piotr

Arni:
Mój poprzedni Jag (S-type 4.0), palił 2 - 2,5 l oleju na 1000 km przy spokojnej jeździe. Dwie dawki ceramizera nic nie zmieniły. Płukanka przed wymianą oleju też nic nie pomogła.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej