Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Klonowanie czujników TPMS

(1/2) > >>

Fazi:
Szanowni koledzy, jestem świeżo po zmianie kół i jako, że nie chciałem się bawić w ciągłe przepisywanie numerów czujników do komputera auta postanowiłem zlecić wulkanizatorowi założenie nowych i sklonowanie czujników z letnich do zimowych. Wszystko działało przez ok 10km po wyjeździe z warsztatu (dodam że wiozłem do domu komplet letnich).  Gdy wyrzuciłem letnie z auta, po kilkudziesięciu metrach wywaliło tyre pressure system fault a na wyświetlaczu między zegarami wyświetla się auto z informacją "prawe przednie - tyre not monitored". Jak się okazuje wszystkie nowe czujniki są bez problemu czytane przez urządzenie którym zostały zaprogramowane i nie wykazują żadnych anomalii. Dodam, że po każdym odpaleniu widzę cały czas tylko to jedno koło z tym komunikatem.

Dlatego też chciałbym was zapytać jak Wy sobie radzicie z sezonową zmianą kół, ewentualnie czy macie sprawdzone czujniki których można użyć do sklonowania. Te które mi założono są bodajże z firmy Alcar. Oczywiście wulkanizator jak na razie nie umywa rąk, próbuje rozwiązać problem jednak proszę was o pomoc czy sugestię w celu przyspieszenia rozwiązania problemu, bo jak zapewne wielu, zaczyna mnie to strasznie irytować. Wiem, że są problemy przy zamiennikach które są wpisywane w komputer, ale nie widzę nigdzie konkretów na temat, klonowanych. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

zbychuro:
Przestałem z tym walczyć,po prostu całą zimę jeżdżę z tym komunikatem,przyzwyczaiłem się. Odruchowo zaraz po odpaleniu go wyłącz tak że nawet na wiosnę gdy już go nie ma próbuję go gasić.

Fazi:
A też miałeś kolonowane? Jak to u Ciebie wyglądało, działały na początku i po jakimś czasie zaczęły się jaja czy też od razu był problem. A tak z innej beczki, nie wiesz czy jest możliwość na postoju wywołać to autko z informacją które koło jest problemem? Bo próbowałem małych testów, ale niestety po jakimś czasie od wyjścia z auta ten samochodzik znika i nie widać, które koło jest problemem.

zbychuro:
Dwie zimy temu kupiłem oryginalne czujniki Jaga ,zostały profesjonalnie wpisane w komputer auta,oczywiście też oryginalnym komputerem jaguarowskim i pomimo tego pokazywał błąd.Na wiosnę po założeniu fabrycznych kół błąd znika,bardzo ładnie pokazuje ćiśnienie w każdym z kół latem to ważne przy maksymalnych prędkościach zimą jeżdżę wolniej chociaż 200 przekraczam

Fazi:
Acha czyli inna metoda i widzę że też problemy. Ja obecnie jestem po wizycie u wulkanizatora, trochę pokombinowaliśmy i niestety problem dalej występuje. Sprawdziliśmy i praktycznie zaprogramowaliśmy na nowo wszystkie koła. Okazuje się, że 3 koła są sprawne, po obniżeniu w nich ciśnienia system je wykrywa i monituje aby je sprawdzić. Jednak z tym w którym, otrzymuje komunikat, że jest nie monitorowane dalej jest problem. Co najgorsze okazało się nagle, że nawet po włożeniu z powrotem letniego koła, system go nie monitoruje (co już zaczyna wskazywać na problem w aucie a nie czujnikach), dlatego teraz pytanie:

- czy jest możliwe by nagle po zmianie kół uszkodziła się samoistnie antena? (bo wszystko na letnich działało, mało tego przez kilka kilometrów od wyjazdu od wulkanizatora też działało)
- czy może zbyt długo komputer auta widział nie monitorowane koło i za krótki dystans pokonałem aby auto z powrotem wychwyciło że jest prawidłowe koło (pokonany dystans to na pewno poniżej kilometra), może muszę dłuższą trasę zrobić, ewentualnie czy da się jakiś reset systemu zrobić?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej