Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Opony - Czym się kierujecie przy zakupie?
piotrrf:
Jaguarem nie jezdze szybko. Jednak zawsze szukam opon o dobrej przyczepnosci.Jak pisalem wczesniej,rowniez na mokrym.
Ile mozna zaufac opisom i testom?
Chyba trzeba duzo roznych stron poczytac by sie zdecydowac na konkretny model opony.
Zastanawiam sie o ile wiecej pali auto gdy opona jest klasy E a nie A.
Ponizej info ze strony producenta.
Opór toczenia opony jest ważnym wskaźnikiem efektywności paliwowej. Jest on sklasyfikowany w pięciu klasach: od A (najlepsza wartość) do E (najgorsza wartość). Poprawa o jedną klasę oznacza w przybliżeniu oszczędność 0,1 litra paliwa na 100 kilometrów.
Ktos z Was zauwazyl roznice?Nigdy na to nie patrzylem.Czasem wystarczylo zdjac lekko noge z gazu i wtedy to widzialem.Na ile opony podnosily mi spalanie?Nie przeszlo mi to przez mysl.
Inna sprawa to glosnosc opony.
Wiekszosc tych co mam to jest w okolicy 72dB. Jakos nie bola mnie uszy ;D od halasu.
Wlasnie zaczely sie wyprzedaze letnich opon i trzeba sie zastanowic czy warto doplacic np.za taka z 68 dB.
rmazurek:
--- Cytat: piotrrf w Sierpień 27, 2021, 19:07:28 pm ---Jaguarem nie jezdze szybko.
--------------------------------------------
Inna sprawa to glosnosc opony.
Wiekszosc tych co mam to jest w okolicy 72dB. Jakos nie bola mnie uszy ;D od halasu.
Wlasnie zaczely sie wyprzedaze letnich opon i trzeba sie zastanowic czy warto doplacic np.za taka z 68 dB.
--- Koniec cytatu ---
I tu jest wlasnie przyczyna - jesli nie jezdzisz szybko to raczej nie bedzie problemu jednakże jako osoba ktora dosc dużo podróżowała autem po europie roznymi autami i z duzymi predkosciami moge powiedziec ze robi to ogromna roznice - pamietaj ze 3db wzrostu to w przeliczeniu 2x glosniej
piotrrf:
Podczas miejskiej jazdy nie slysze nic glosno toczacego sie ;D
Majac na mysli wolna jazde..chodzi o autostrade.Nie jezdze jak kiedys ponad 200.Teraz tocze sie 150 kmh.
Dla mnie to wolno i nie jestem pewien czy glosno jest, bo wiatr wieje,czy opony glosne ;)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej