Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Stukot wydechu - źródło w jednostce napędowej (diesel, automat)
piotrrf:
Jezdzilem automatami i nigdy nie bylo problemow a olej byl zmieniany przy okolo 100 tys.km.
Wiec nie widze problemu.Chyba,ze skrzynia ZF jest tak delikatna..to co innego.
Jaccom:
Przekroczenie pewnych granic nie zawsze wiąże się z konsekwencjami.
wymieniałem skrzynie sn55ew o ile pamiętam, w volvo bo sprzedający zataił informacje o serwisie skrzyni.
Koszty 6500. Wypadało by się zastanowić czy warto.
Ale odbiegamy od tematu.
szalap84:
Dzięki Panowie za rady. Olej nie był wymieniany wcale (a jak wspomniałem, nabite 95 tys.). Zapewne zdecyduję się na tę wymianę, skoro nie mogę znaleźć nic innego. Źródłem hałasu jest tłukąca się rura wydechowa, ale drgania jako takie powstają w innym miejscu (zdaniem serwisu). Dwa dni sprawdzali ten układ wydechowy i nic nie mogli znaleźć (żadnych luźnych elementów itp.). O poduszki specjalnie pytałem - zapewniają, że zweryfikowane. Niestety, moja zerowa wiedza z zakresu mechaniki zmusza mnie do zaufania temu, co mówią fachowcy - sam nie sprawdzę, bo po prostu nie umiem, a i warunków nie mam. Także pewnie zacznę od oleju i będę sprawdzał, jakie będą efekty. Raz jeszcze, dzięki za pomoc. Gdybyście mieli jakieś jeszcze pomysły, oczywiście chętnie poczytam. Chciałbym to jednak załatwić, żeby auto nie robiło problemów.
Jaccom:
Wjedź na kanał poproś kogoś by delikatnie dodawał gazu a ty nagraj telefonem jak to wygląda.
Z jakiego miejsca pochodzą te dziwne dźwięki.
Możliwe że usterka jest banalna ale trudna do wykrycia.
Podobnie jak głośna praca wydechu w okolicy silnika.
Łącznik elastyczny często przepala się od środka a izolacja elastyczna z siatki ochronnej maskuje miejsce.
Robik:
Olej w skrzyni warto wymienic, ja zastosowalem metode statyczna koszt okolo 800zl z materialami eksploatacyjnymi(allegro).
Co do halasu sprawdz gumowe elementy przy wydechu (tlumiki drgań), w moim przypadku uszkodzony byl wklad katalizatora od uderzenia i w srodku dudnilo na niskich obrotach, najbardziej na biegu wstecznym.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej