Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Nie załącza się klimatyzacja X type

(1/3) > >>

Zbyszek__:
Witam, zaczęły się upały więc postanowiłem nabić klimę - mechanik nabił czynnik, ogarnął olej, sprawdził ciśnienie - wszystko wyszło wzorowo. Przez tydzień cieszyłem się wydajnie działającą klimatyzacją - chłodziła jak zamrażalnik. Niestety po tygodniu zaczął się problem - klimatyzacja się nie załącza. Po naciśnięciu przycisku AC włącza się czerwona dioda, ale nie słychać tego charakterystycznego kliknięcia sprzęgła klimy i generalnie sprężarka stoi. Sprawdziłem przekaźnik R6 i bezpiecznik f23 - są okej. Wtyczka od sprężarki podłączona. Mam wrażenie, że to jakiś przeoczony bezpiecznik/kostka. Poradzi ktoś coś co można sprawdzić zanim odda się do mechanika? Dzisiaj byłem u gościa od klimy, sprawdził ciśnienie czynnika, jest okej, natomiast sprężarka tak jak pisałem stoi-dziś nie zrobił bo kolejka do niego na 2 tygodnie. Jakaś kostka/bezpiecznik? Sprzęgło klimy, elektrozawór? Co obstawiacie? Co można jeszcze samemu sprawdzić? Pozdrawiam :)

voitec:
Ja bym zaczął od sprawdzenia napięcia na czujniku ciśnienia klimy. Nawet nie wiem gdzie on jest ;) ale na schemacie ma 3 piny - GND, 5V, signal. Signal przyjmuje wartości od 0-5V. Im wyższe ciśnienie, tym wyższe napięcie. Jak go znajdziesz i zmierzysz, to daj znać - poszukam u siebie i sprawdzę ile u mnie jest :)

Zbyszek__:
No właśnie, a ciekawe czy może być tak, że jest wtłoczone za dużo czynnika i jest wysokie ciśnienie i dlatego czujnik ciśnienia nie pozwala na załączenie sprężarki?

Zbyszek__:
Wczoraj wymieniony czujnik ciśnienia klimatyzacji, podjechałem do warsztatu wyciągnęli czynnik, wkręcony został nowy czujnik i dalej niestety nie załącza się klimatyzacja. Dzisiaj jadę znowu do warsztatu, może uda się zdiagnozować co się zepsuło. Generalnie klima jest szczelna, więc w gronie zainteresowania pozostaje cewka, sprzęgło, kompresor, ewentualnie jakaś kostka/bezpiecznik. Jakby ktoś kiedyś szukał i chciał wymienić - czujnik ciśnienia klimatyzacji znajduje się w prawym nadkolu, zaraz nad osuszaczem, odkręca się tylko czarną osłonę nadkola i jest dostęp, pamiętać trzeba, że przed wymianą najlepiej pojechać do warsztatu na klimę żeby odciągnęli czynnik bo po wkręceniu czynnik ulatuje a nie ma żadnego zaworu żeby zakręcić.

q_nerk:
Podmień przekaźnik, np. z tym od klaksonu

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej