Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Klocki hamulcowe
MrocznySzafir:
a mnie czujnik wypadł z klocka (lewy przód) podczas wizyty na myjni i mam komunikat oczywiście.
po włożeniu czujnika na miejsce (klocków jeszcze sporo) komunikat pozostał. czy da się go jakoś zresetować/wyłączyć?
czy wiecie w ogóle jak wejść w menu serwisowe komputera pokładowego z poziomu samego pojazdu (nie mówię o ukrytym menu w radiu, które uruchamia się poprzez przytrzymanie przycisku Źródło/Source).
Robik:
Jesli dobrze pamietam wyjasnienia mechanika, to czujnik spelnil juz swoje zadanie, zostal przerwany obwod i czujnik trwale wskazuje na zucycie klockow. Ten czujnik to jednorazowka, jak juz zasygnalizuje zuzycie to trzeba go wymienic razem z klockami.Niektorzy faktycznie wyciagaja czujnik i wtedy nie maja sygnalizacji zuzycia klockow i nie trzeba go wymieniac.
Zbyszek01:
Albo zmieniać klocki w ostatniej chwili aby czujnika nie przetarło, tak ostatnio zrobiłem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
MrocznySzafir:
--- Cytat: Robik w Marzec 28, 2022, 07:26:18 am ---Niektorzy faktycznie wyciagaja czujnik i wtedy nie maja sygnalizacji zuzycia klockow i nie trzeba go wymieniac.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli wyciągnę czujnik na zawsze to czy monit się zgubi? czy trzeba może zewrzeć piny we wtyczce do której jest podłączany czujnik?
Zbyszek01:
Gdzieś kiedyś czytałem że taki czujnik kosztuje około 20 paru zł, myślę że nie pomyliłem.
Jest sens pozbywać się czujnika aby nie ostrzegało przed zniszczeniem tarczy? Ona jest droższa niż czujnik.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej