Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

dach a'la vinyl

(1/4) > >>

qbaty:
Jakiś czas temu podczas jednego z trójmiejskich spocików spotkałem odrestaurowanego VW Karmana. Samochód ten miał zrobiony dach w czarnym strukturalnym macie imitującym vinyl:

Od tego czasu temat ten chodzi za mną - oczyma wyobraźni widzę to na swojej III serii. Tym bardziej, że wersje coupe miały takie dachy:

No i pojawia się pytanie o technikę - "prawdziwy" winylowy dach to specjalny materiał naklejony na powierzchnię dachu. Jednak takie rozwiązanie jest bardzo podatne na "błędy w sztuce", które znacznie skracają trwałość zarówno pokrycia, jak i blachy  ::). Czy ktoś ma wiedzę, a najlepiej doświadczenie, gdzie takie coś można dobrze zrobić i ile to kosztuje ? Albo może podpowiecie mi coś o rozwiązaniach typu natryskowego (wydaje mi się, że ten Karmann był tak zrobiony) - co można zastosować i jak to się sprawuje ?

optre:
Jakby co to mam numer do właściciela tego Karmana.

qbaty:
Też mam i nawet gadałem z gościem, który go robił, ale jakoś nie mogłem się z nim dogadać  ::) Zaczął opowiadać, że to strasznie drogie i skomplikowane, ale w końcu nie powiedział ile to kosztuje :-pojecia
Dlatego wolę tutaj zasięgnąć rady  ;D

Jacoll:
nie zawracaj nam i sobie głowy :) :) :) :) :)
te, które załączyłeś to wersje troszkę lepsze niż nasze poczciwe xjty, poza tym masz oryginał i tego się trzymaj:-)
pozdrawiam i czekam na podsufitkę - miałem mały kłopot z szyberdachem, ale już się udało
j.

big wroblewsky:
a propos, wiecie jak domyc taki winylowy dach? ja mam taki wlasnie w xj6 2 serii tylko ze beżowy i mam dach webasto odsuwany i za cholere nie moge domyc tego skaju co sie przesuwa. sam winyl jest juz czyściutki, tylko ten szyber mam szary taki...

a swoją drogą to wygląda kozacko- british racing green i beżowy dach i beżowa skora w środku.... szczególnie jak jest czysty ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej