Strony producentów olejów posiadają w większości bazę większości marek samochodów i potrzebnych rodzajów oliwy do danych układów. Osobiście korzystam ze strony
ravenol.pl Po wybraniu swojego auta --> modelu--> silnika wyskakuje ci lista układów w którym chcesz zmienić olej. Masz podaną potrzebną ilość, gęstość i przykładowy olej akurat tego producenta.
Jako ciekawostkę mogę dodać, ze w przypadku silnika 3.0 SC V6 AWD oleju do silnika wchodzi 5,7 litra, akurat ta strona aż takich szczegółów nie podaje (podaje dla RWD ponad 7 litrów), także przy wymianie można się nieco zdziwić. Trzeba brać lekką zawsze lekką poprawkę, że może wejść mniej lub więcej.
Co do interwałów; producent nie podaje (lub ja nie znalazłem takiej informacji u niego) co ile wymieniać olej w skrzynce rozdzielczej lub dyfrze. Ogólnie w świecie mechaniki się przyjmuje wartość taką jak dla skrzyń ZF'ki czyli 60k km w porywach do 80k km. Więcej też jeżdżą, ale czy to zdrowe dla powierzchni metalowych jakimi są tryby/koła zębate etc