Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
X-TYPE 2,0 D wchodzi w stan serwisowy
szpadel68:
Ale chyba (?) czym innym jest adaptacja o czym też pisałem wyżej a czym innym przypisanie wtrysków no chyba że po regeneracji trafiły w te same miejsca. Nie bez przyczyny są numerowane. Adaptacja (oczywiście w/g mnie) dotyczy dawek (wszelakich)...
Pzrd.
P.S. Może to nie do końca to samo, ale robiłem Almerę 1.5 dCi właśnie po regeneracji i wymianie wtrysków i bez kodowania ni chu, chu. Po zaprogramowaniu, zresetowaniu do domyślnych ustawień, odpaliła. Chodziła jak by za chwilę miała zostać kupka złomu, ale po jakiejś chwili ucichła i wszystko wróciło do normy.
Dino1313:
no i jest wynik . Zrobiłem jak radził gonzo7 . 30 min na biegu jałowym - efekt : cichsza praca silnika , bardziej miękka , stał sie jakiś żywszy w stosunku do poprzedniej pracy , lepiej przyspiesza i co chyba najważniejsze mniej , dużo mnie chmurzy z tyłu , choć czasami jeszcze potrafi ale w duzo mniejszym stopniu.
U mnie tak nie było jak pisał szpadel68 że po włożeniu wtrysków po regeneracji były problemy z odpaleniem . wszystko zadziałało dobrze i zagadał . czy trafiły w to samo miejsce ? Nie wiem , nie ja to robiłem .
Tak na marginesie jeszcze chcę przeczyścić egr i kolektor . Myślę ,że nie zaszkodzi a być może też po przejechaniu prawie 4000 km od reneneracji może się coś się odlożyło przy egr .
Dzięki za pomoc i pomysły . Już jest dobrze, a może będzie jeszcze lepiej. W końcu to lekki wstyd jak chmura zostaje za Kotem ;
gonzo7:
--- Cytat: Dino1313 w Marzec 12, 2021, 11:10:13 am ---no i jest wynik . Zrobiłem jak radził gonzo7 . 30 min na biegu jałowym - efekt : cichsza praca silnika , bardziej miękka , stał sie jakiś żywszy w stosunku do poprzedniej pracy , lepiej przyspiesza i co chyba najważniejsze mniej , dużo mnie chmurzy z tyłu , choć czasami jeszcze potrafi ale w duzo mniejszym stopniu.
--- Koniec cytatu ---
bingo - czyli mamy dowód kolejny, że ten silnik lepiej radzi sobie sam niż jak i biorą się do niego znawcy Mondeo.
P.S. Tylko silnik 130km ma taką samoadaptację, który był stosowany z X`ach - wersje niższe mocą występujące częściej w Mondeo już tego nie potrafią.
szpadel68:
I że niby z tym Mondeo to ja? Pogratulować czytania ze zrozumieniem :-clap :-super
Pzdr.
P.S. W którym miejscu wypowiedzi było coś o komputerze? Hm? O mechanice była mowa...z tego co mi wiadomo ten sam zestaw sprzęgła, pasuje do wspomnianego Forda. Więc z łaski swojej, powstrzymaj się od DURNYCH komentarzy...
https://www.youtube.com/watch?v=W3ippmWvToM
gonzo7:
--- Cytat: szpadel68 w Marzec 14, 2021, 11:10:31 am ---I że niby z tym Mondeo to ja? Pogratulować czytania ze zrozumieniem :-clap :-super
--- Koniec cytatu ---
Przeczytaj jeszcze raz proszę.
Chodziło mi o fachowców od wymiany wtrysków bo robił już Mondeo - ja dostałem rozgrzany samochód chodzący idealnie, na zimnym spalanie stukowe było masakryczne. Pojechałem do typa i słyszę "jeździć i się ułoży" jednak wraz z +km nie było lepiej aż do zagrzania silnika. Wtryski były wsadzone w to samo miejsce bo sprawdzałem przed i po.
Jak widać przytoczone przez mnie rozwiązanie problemu działa.
--- Cytat: szpadel68 w Marzec 14, 2021, 11:10:31 am ---P.S. W którym miejscu wypowiedzi było coś o komputerze? Hm? O mechanice była mowa...z tego co mi wiadomo ten sam zestaw sprzęgła, pasuje do wspomnianego Forda. Więc z łaski swojej, powstrzymaj się od DURNYCH komentarzy...
--- Koniec cytatu ---
To na pewno ten temat??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej