Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Uczciwa cena za zadbanego jaguara - kupno

<< < (7/12) > >>

Viator:
Zdecydowanie na pierwszym miejscu według mnie jest walka z korozją podwozia, a zaraz za nią, wspomniane przez QUD wszelkiej maści uciążliwe wycieki: płynu chłodniczego (u mnie już nie występują), oleju z uszczelnień miski olejowej, oleju ze sprężarki klimatyzacji (u mnie pojawiają się).
Upierdliwa w obsłudze jest np. wymiana świec, wymagająca zazwyczaj zakupu nietanich uszczelek kolektora. Dość problematyczna bywa diagnoza problemu, gdy własne umiejętności zawodzą - zwłaszcza, że nie każdy chce się tego podjąć.

Na pewno bodaj największym problemem mechanicznym w x-type, który może się przytrafić, są panewki, uszczelki pod głowicami oraz dezintegracja układu napędu 4x4. Za naprawę trzeba wydać kwotę odpowiadająca wartości niejednego x-typa, ale to piszę bez oparcia o własne doświadczenia.

Poza tym na pewno podczas eksploatacji będzie bez liku drobnych problemów, jak na przykład: problem z zamkiem drzwi, konieczność wymiany jakiegoś czujnika, pęknięty przewód płynu chłodniczego itd itp. Ot, proza życia  ;).
Warto, jeżeli ktoś to lubi, podszkolić się z mechaniki (przydaje się kanał) - to pozwala sporo zaoszczędzić.

Jak pisałem: kupujesz takie auto za 10k, rezerwuj drugie 10 i masz spokojne sumienie. Za 20k kupisz nieco młodszego passata, który też przecież nie będzie nowy i może się zepsuć  ;D

JunakM07:
Nie wiem jaka opcja lepza, bo te za 10k i niżej są też z reguły wytyrane w środku a ja lubię jak samochód jest zadbany z zew. i wew. Te drożdze z reguły są ładne utrzymane tu i tu ale wiadomo jak to na początku coś tam wsadzić trzeba jak zawsze. Chyba generalnie wybrałbym opcje kupna droższego, no chyba , że przytrafiłaby się opcja tańsza ale taka, że by mi przypasiła wizualnie i bez dziur w podłodze ( w sensie do wyprowadzenia ) :)

Yoohas:
Nieśmiertelne - zawsze kupuj najlepszy egzemplarz, na jaki Cię stać.

Choć w przypadku starych trupów od Jaguara dochodzi lekkie zakrzywienie rzeczywistości ;)

W przypadku takich aut jak X-type, czyli bez jakiejkolwiek wartości, raczej skupiłbym się na kolorze, wyposażeniu i napędzie, na którym mi zależy. Jeśli nie był zawinięty na słupie to wszystko można wyprowadzić - mechanikę, korozję progów. Ale iść na kompromisy - nie widzę tego.

PS. No i zawsze szukam solidnie wyposażonych samochodów - wiem, że będzie mi doskwierać później brak jakiegoś gadżetu ;)

sztandi7:

--- Cytat: Viator w Luty 11, 2021, 13:15:34 pm ---Upierdliwa w obsłudze jest np. wymiana świec, wymagająca zazwyczaj zakupu nietanich uszczelek kolektora.

--- Koniec cytatu ---
Uszczelki kolektora nie mają nic do wymiany świec :)

JunakM07:

--- Cytat: Yoohas w Luty 11, 2021, 17:42:45 pm ---Nieśmiertelne - zawsze kupuj najlepszy egzemplarz, na jaki Cię stać.

Choć w przypadku starych trupów od Jaguara dochodzi lekkie zakrzywienie rzeczywistości ;)

W przypadku takich aut jak X-type, czyli bez jakiejkolwiek wartości, raczej skupiłbym się na kolorze, wyposażeniu i napędzie, na którym mi zależy. Jeśli nie był zawinięty na słupie to wszystko można wyprowadzić - mechanikę, korozję progów. Ale iść na kompromisy - nie widzę tego.

PS. No i zawsze szukam solidnie wyposażonych samochodów - wiem, że będzie mi doskwierać później brak jakiegoś gadżetu ;)

--- Koniec cytatu ---

Po kupnie ostatniego wiem ,że jak przyjdzie czas na zmianę jak teraz, kupię takiego jakiego sobie wymarzę ( i na jakiego mnie stać ;) ) to racja jest jedna jak wspomina kolega wyżej, kupie z takim silnikiem jaki chce i tylko taki, bez kompromisu i z jak najlepszym wyposażeniem ( bo tak lubię ) bo też nauczyłem się na błędach, kupiłem samochód bardzo zadbany z bardzo małym przebiegiem ALE bida edyszyn i teraz brakuje mi tego i tego i tego a teraz chodzę i szukam i myslę może czas spełnić jedno z motoryzacyjnych marzeń ?...Dlatego tutaj popieram jak najbardziej , kupujmy taki jaki sobie wymarzymy, jeden chce mieć pełną opcję a drugi połowe mniej bo nie jest mu reszta potrzebna ale ważne żeby wszystko inne się zgadzało. :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej