Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Jaguar XJ 4.2 V8 Petrol - HAMULEC RĘCZNY

<< < (3/3)

Roman xj:
mam na telefonie
Car Scanner ELM OBD 2
i co dalej z tym mam zrobić
czy mozemy przez chwilkę porozmaiac przez telefon?>

Tomo:
Ja się podłączę do wątku bo też mam parkbrake fault. U mnie akurat ten stan jest od zakupu a teraz muszę się tym zająć bo przegląd ;)
Generalnie jak zaciągam ręczny, to słychać że silnik pracuje i idzie najpierw w jedną a potem drugą stronę. Dźwięk jest taki jakby coś przeskakiwało, więc zakładam ukręcony mechanizm.
I tu mam pytanie, czy silniczek hamulca pasuje od innych modeli (s-type xk) czy muszę szukać konkretnie części do XJ-ta?
Nie wiem też czy to na coś wpływa ale mam XJR z oddzielnym zaciskiem do ręcznego (auto z rynku amerykańskiego).

a1410:
Ten sam model ręcznego mają niektóre S-tajpy oraz Audi R8. Zacznij jednak od kalibracji ręcznego, jest gdzieś na forum procedura kalibracji

Tomo:
Kalibracji próbowałem i nic. Jak "zaciągam" ręczny to słychać że silnik chodzi i coś chrobocze. Przypuszczam że to zmielona przekładnia... :(

promotion:

--- Cytat: Tomo w Marzec 16, 2021, 23:28:11 pm ---Ja się podłączę do wątku bo też mam parkbrake fault. U mnie akurat ten stan jest od zakupu a teraz muszę się tym zająć bo przegląd ;)
Generalnie jak zaciągam ręczny, to słychać że silnik pracuje i idzie najpierw w jedną a potem drugą stronę. Dźwięk jest taki jakby coś przeskakiwało, więc zakładam ukręcony mechanizm.
I tu mam pytanie, czy silniczek hamulca pasuje od innych modeli (s-type xk) czy muszę szukać konkretnie części do XJ-ta?
Nie wiem też czy to na coś wpływa ale mam XJR z oddzielnym zaciskiem do ręcznego (auto z rynku amerykańskiego).

--- Koniec cytatu ---

poszukaj na forum , kiedyś zamieszczałem info jak naprawić ręczny , generalnie z tego co pamiętam pasuje od stypa też , ale w większości przypadków to się po prostu rozkręca w środku , wystarczy wyjąć mechanizm , rozłożyć i złożyć ponownie , niestety dostęp do niego jest wysoce upierdliwy , trzeba poluzować - odkręcić tylne sanki aby go wyjąć , a całe auto w górę wtedy jest dopiero dostęp , roboty od ch...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej