Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

X300 pytania od nowego posiadacza

<< < (2/9) > >>

truten23:
Może wyczki nie łączą w liczniku.

Ziomek1988:
Odłączenie akumulatora nie pomogło. Wieczorem biorę się za liczniki i fortepian. Znalazłem natomiast pod maską jakąś odpiętą wtyczkę. Nic nie jest zdrutowane. Luźno leży wtyczka i jest przypięte gniazdo wtyczki, żadnego połączenia między nimi nie ma. Kolor wtyczki i gniazda się zgadza ale nie wchodzi. Wtyk jest jajowaty a gniazdo okrągłe. Jak to macie spięte w x300?

--- Cytat: truten23 w Styczeń 27, 2021, 12:34:27 pm ---Do ogólnego podświetlenia tarcz zegarów idą żarówki w5w. Do kontrolek licznika idą żarówki t5. A do tych przycisków na "fortepianie" i z resztą wszędzie indziej idą żarówki miniaturowe (takie z długimi wąsami do zawinięcia na oprawce). A pod ekraniki klimy i zegarka idą t5.
Ja to wszystko powymieniałem na LEDy.

Jak wyglądają te Twoje przyciski od tempomatu? Jeśli masz tempomat, po prawej stronie tego "fortepianu" powinno być "ucho" do włączania tempomatu i jego pauzowania/przywracania, a trochę przed nim nie duży przycisk SET.

Jak na komputerze pokładowym zmienisz przełącznik z "km" na "mi" to pokazuje głupoty, bo zmienia się sposób obliczania zużycia paliwa na imperialny. Czyli pokazuje ilość mil przejechanych na litrze. W jagu chyba nie przelicza w galonach. Chociaż nie wiem.  :-trudno

--- Koniec cytatu ---

Właśnie się zabrałem za wymiany żarówek i były tak stare, że nawet oprawki popękały...poza tym, że żarówki wyglądają jakby były wlutowane w te oprawki. Też tak miałeś?

truten23:
Nie pamiętam z tymi obsadkami, mogły być w nich żarówki niewymienne. Ale wydaje mi się, że dało się z nich wyciągać żarówki.

A co do tego złącza co pokazałeś, to złączka elektrosprzęgła kompresora klimy. To okrągłe w gnieździe to stara wtyczka. Weź to wyciągnij, a wtedy wtyczka na kablu zacznie pasować ;)
Ewidentnie ktoś już coś tam grzebał.

Ziomek1988:
Żarówki już ogarniam :D

W sprawie wtyczek jesteś pewny? Szarpię i szarpię i wyjść nie może. Z kolei na jakieś grupie ktoś mi mi pisał, że to ślepe wtyczki a kompresor bierze masę z obudowy. Masz zdjęcie tego u siebie?

truten23:
Ale ta wtyczka ma blokadę, którą trzeba zwolnić. Może jutro Ci wyślę jak to u mnie wygląda. A może zdjęcie jakieś znajdę. Pogoda nie zachęca żeby zaglądać pod maskę, nawet w stodole ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej