Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Mapa nawigacji
Zbyszek01:
Gdzieś wyczytałem i nie pamiętam gdzie że mapy do XE już nie będą aktualizowane, czy ktoś coś na ten temat wie czy to tylko plotka?
Drugie pytanie to czy te mapy z którymi kupiłem auto są ostatnie i aktualne?
Wersja oprogramowania 9.12.38.669223
Wersja bazy danych JLRNLIFC6EU;HMEU26.1.9780
wemar:
Mapy nie są robione pod model auta, a pod system multimedialny, który jest używany nie tylko w XE. Zatem nie sądzę, by ktoś chciał zrobić je niedostępne dla jakiegoś modelu. Poza tym to mocny strzał w stopę, bo navi w aucie to już rzecz powszechna i w sumie niedroga.
Mapy możesz pobrać ze strony https://jaguarshop.here.com/web/WFS/HA-JaguarEMEA-Site/en_GB/-/EUR/ViewWebCompanion-ProductList , ale jeśli upłynął czas darmowej aktualizacji (3 lat od pierwszej rejestracji), to pobieranie jest płatne - 150€ na 3 lata.
Zbyszek01:
Kupowałem w salonie i zapewnili mnie że mapy są aktualne ale coś nie za bardzo im wierzę. Po sprawdzeniu plików na karcie są one z datą 2016 a jakiś jeden (nie pamiętam jaki) z datą 2018 dlatego pytam. Wchodziłem na stronę aby zaktualizować ale informacja że brak nowych aktualizacji. Płacić za nową mapę może bym im zapłacił ale skoro miały być zaktualizowane do najnowszych?
Na portalach są w sprzedaży nowe karty po 600 zł ale one mają takie same oznaczenia na karcie jak moja, dlatego zadałem tu to pytanie czy jest moja ostatnią aktualizacją.
wemar:
Mapy to jedno, a oprogramowanie nawigacji to drugie. Pomimo tego, że Here, bo to ona firmuje navi dla JLR, pracuje na tych samych mapach co Automapa i Janosik, to sposób wyliczania trasy pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem jakie są kryteria algorytmu, ale czasem obliczenia są ... radosne. Jadąc od Łodzi na Bydgoszcz, zawsze każe mi jechać autostradą za Świecie i wracać DK5 do Bydgoszczy, choć z węzła pod Toruniem mam DK10 i na obu krajówkach jest podobny odcinek do przejechania. Czasowo też DK10 wychodzi korzystniej.
To nie jest wina aktualności mapy, ale algorytmów przeliczających.
Zbyszek01:
Nie chodzi o wyliczanie trasy tylko o nowe drogi, ronda, obwodnice, punkty POI.
Miesiąc już jeżdżę na tej nawigacji i widzę parę braków ale powiem że nawet mi się podoba graficznie, pomijając wyliczanie trasy.
Jednego tylko nie wiem jak wyłączyć powiadomienia o punktach poboru opłat, nie mogę tego znaleść.
Tak jak wspomniałem wcześniej, wszystkie daty na karcie są z roku 2016 i tylko jakiś jeden plik z 2018, dlatego pytam czy to ostatnia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej