Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
olej silnikowy zimą
xjack:
Witam
Może już było ale i tak się zapytam
Czym zalewacie silnik przy niskich temperaturach? widzę że lampce ciśnienia oleju zajmuje trochę czasu wygaśniecie a jak przyjdą większe mrozy to raczej będzie jeszcze gorzej, mam w tym momencie syntetyczny 5w40
msiwow:
Nikt chyba specjalnie na zimę nie zmienia oleju. Skoro masz 5w40 to jaki chciałbyś wlać? 0w40?
xjack:
oczywiście ze nikt nie zmienia, jakkolwiek lanie zbyt gęstego skutkuje brakiem smarowania przez dłuższy czas po starcie auta przy mroźnej pogodzie, w moim wypadku na tyle długim ze daje błąd niskiego ciśnienia oleju przez 1-2 sekundy co chcę wyeliminować.
Podejrzewam ze powrót do 5w30 powinien wystarczyć ale nie ma to jak zasięgnąć opinii
ZAIC:
--- Cytat: msiwow w Listopad 26, 2020, 07:39:03 am ---Nikt chyba specjalnie na zimę nie zmienia oleju.
--- Koniec cytatu ---
Wiele osób leje inny olej na zimę a inny na lato. Tyczy się to przede wszystkim aut z podniesioną mocą.
msiwow:
https://www.total.com.pl/klasy-lepkosci-oleju-silnikowego?field_topics_tid=4
Przeczytaj powyższe i zastanów się co pomoże zmiana z 5w40 na 5w30. Ja wychodzę z założenia, że olej należy lać według instrukcji.
Ty wogule mieszkasz w Polsce? Skoro teraz masz problem to co byłoby przy temperaturze -15 st. Mógłby się ktoś wypowiedzieć czy to na co zwróciłeś uwagę nie jest może normalne w tym aucie?
ZAIC może i zmieniają, w motorsporcie nawet co wyścig ale mówimy o aucie, które ma wolnossacą V8 krzesającą 70 KM z litra pojemności.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej