Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
DPF problem
maly1103:
Może ktoś podpowie co zrobić próbować jeszcze pojeździć
zielins:
Przede wszystkim warto sprawdzić czy rzeczywiście problem jest z filtrem a nie np. z czujnikiem. Więc na początek warto przeczytać kody błędów. Jeśli aktywna regeneracja filtra nie przynosi rezultatów należałoby filtr wyczyścić (zregenerować). Jednak zanim zdecydujesz się na demontaż może wypróbowałbyś spray do czyszczenia DPF, który ma za zadanie rozpuszczać zanieczyszczenia - należy zaaplikować go przez rurkę wysokiego ciśnienia czujnika różnicy ciśnień filtra. Psikasz, czekasz a później prowokujesz aktywną regenerację (softem lub jazdą 70-120km/h). Jeśli to nie pomoże to tylko demontaż i albo czyścisz sam albo oddajesz do zakładu który się tym zajmuje. Moim zdaniem kupno nowego/używanego nie ma sensu.
--- Cytat: japa06 w Wrzesień 16, 2020, 21:44:32 pm ---Ja osobiście jak mi zaświeci DPF jadę od razu na Autostradę i przeganiam go tak ok. 20 z szybkością 150 - 160 km/godz.
--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi się, że jest to zbyt duża prędkość. Aktywna regeneracja w tym silniku odbywa się poprzez zmianę dawkowania paliwa, ograniczenie przepływu powietrza, otwarcie turbosprężarki oraz zamknięcie EGR. Zwiększenie zapotrzebowania na moc zaburza lub przerywa całkowicie ten proces. Warto trzymać się zalecanej prędkości około 100km/h.
maly1103:
Dziękuje za odpowiedz
nordyk:
100-110 kmh i w trybie sport trzymamy obroty w przedziale 2,5-3.0 tys
Jeśli ktos jeździ tylko po autostradach wypalania w ogóle nie czuć
Pawel12:
Ja kupilem 2.2 dwa lata temu. Dalem dpf do czyszczenia. Wykręcili i płikali wadą z ultradźwiękami. Przez 2 lata ani razu sie nie zapaliła kontrolka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej