Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Poduszki silnika XE
jamski:
Witam serdecznie, w moim XE z 2016r. (2.0D, 180KM, RWD) poleciała jedna poduszka silnika. Założone mam oryginalnie poduszki z oznaczeniem GX736A003KA, a dostępne są poduszki (używki) z symbolem GX736A003FC - czy to to samo czy jednak inne modele poduszek i należy wymienić obie? Z góry dzieki za informacje od znających temat, resztę pozdrawiam serdecznie :-R
rmazurek:
w JLR numer czesci dzieli sie na:
PREFIX - w Twoim przypadku GX73 - numer ten zazwyczaj oznacza wdrozenie partii przy konkretnym modelu lub modelu rocznikowym - GX73 - XE
BASE NUMBER - w tym przypadku 6A003 - jest to poprostu numer czesci.
SUFFIX - w tym przypadku KA lub FC - identyfikator czesci
Ogolnie musi sie zgadzac PREFIX+BASE NUMBER+ PIERWSZA LITERA SUFFIX - czyli w Twoim przypadku musisz miec GX73-6A003-F*, gdzie * moze byc jakakolwiek litera alfabetu - te litery sie zmieniaja podczas tzw "upsuffix" czyli gdy czesc jest w jakis sposob modyfikowana (poprawiana) - moze to byc cos malego - np zmiana/ dodanie najlejki z kodem kreskowym, lub cos zaawansowanego - zmiana wlasciwosci...
Wracajac do pytania:
GX73-6A003-KA - sa od Manuala
GX73-6A003-FC - sa od Automatu
Z geometrycznego punktu widzenia nie roznia sie niczym ale moga miec inne wlasciwosci tlumienia drgan.
jamski:
Dzięki za wyjaśnienie, ale własnie mam w automacie oryginalnie założone dwie GX736A003-KA - które jak napisałeś są od Manuala więc nie wiem o co chodzi... :-trudno
M737:
u siebie w automacie miałem fabrycznie FC i wymieniłem też na FC (trafiłem w super cenie prawie nowe - łatwo to określic po stanie metalu jak i naklejek)
foto same poduszki - moje fabryczne wyjęte z auta
screen z tekstem (usunąłem dane sprzedającego żeby nie robić reklamy na forum) - kupione używane jak nowe
jakie masz objawy, skąd wiadomo że jedna tylko?
jamski:
--- Cytat: M737 w Sierpień 12, 2020, 19:11:47 pm ---jakie masz objawy, skąd wiadomo że jedna tylko?
--- Koniec cytatu ---
Byłem w serwisie, sprawdzili Jaga komputerem (było OK), a potem "organoleptycznie" szczelność węży podciśnienia i poduszek - stwierdzili nieszczelność prawej poduszki - nie trzymała podciśnienia - nieszczelność, lewa była OK.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej