Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Problem z klimatyzacją

<< < (2/3) > >>

PawelM:
Witam ponownie. A więc jestem już w Polsce. Po wizycie w serwisie wygląda to tak. Klima napełniona prawidłowo 750g ( jak na naklejce ).
Mechanik powiedział że wysokie ciśnienie jest w miare dobre 12-13 bar, natomiast niskie jest za wysokie 6 bar. Na obrotach ok 2200rpm wysokie bez zmian, natomiast niskie zaczyna wzrastać. Po nabiciu 650g wysokie ciągle bez zmian natomiast niskie jest troszke niższe nie wiem dokładnie jakie ale wentylator się załączył na pierwszy bieg. Przy obrotach ok 2200rpm wysokie bez zmian natomiast niskie znowu wzrasta do ok 7 bar i wentylator się wyłącza. Diagnoza mechanika to: zatkany układ lub sprężarka do wymiany. Nadmienie że znalazłem na zagranicznym forum kolege który miał identyczne objawy jak ja. Serwis wymienił mu chłodnice, wentylator, modół sterujący i bez zmian. Na końcu wymienili zawór sterujący sprężarki i wszystko wróciło do normy.Co o tym sądzicie. Dostęp do zaworu jak patrzyłem jest niezły prawdopodobnie bez wyciągniecia sprężarki. Co o tym sądzicie?? Dzięki za wszystkie pomysły!

michalns:
cześć
Ja obecnie borykam się z podobnym problemem, dość długo trwa proces wychłodzenia samochodu, do którego wsiadam po dłuższym postoju. Rano przy niższych temperaturach, klima zaczyna wiać chłodem bardzo szybko. Po odpięciu pod maszynę wychodzi problem z niskim ciśnieniem, które obecnie oscyluje w granicach >4 barów. Układ szczelny. Pierwszy warsztat od kotów "przeprogramował" moduł od klimy, gdy to nic nie dało zasugerował wymianę chłodnicy klimatyzacji, a w drugim kroku wymianę zaworu rozprężnego, czyli poligon doświadczalny. Udałem się teraz do polecanego przez znajomego warsztatu, zajmującego się tylko klimatyzacją i tu diagnoza oczywiście inna, czyli podobnie jak u Ciebie stawiają na sprężarkę, a dokładnie elektroniczny zawór wydajnościowy, który się na niej znajduje. Ale ja samochód zostawić u nich na naprawę będę mógł dopiero na początku września, więc dopiero wtedy będę mógł podzielić się informacjami.

okocza:
Mam podobny problem... miesiąc temu fachowcy od klimy regenerowali mi sprężarkę plus caly serwis klimy. Od wczoraj  na postoju sprężarka wł się na 5 sekund po czym się wyłącza i tak powtarza ten cykl, wentylator nawet nie drgnie. W czasie jazdy klimatyzacja chlodzi.

okocza:
Bezpiecznik od wentylatora to ten w komorze silnika 100a? A czy jakiś przekaźnik odpowiada za pracę wentylatora  chłodnicy?

Driv3rrrr:
Wina sprężarki, identyczny przypadek przerabiałem. Używany kompresor za 250 zł wleciał i spokój

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej