Dział Techniczny > E-PACE (2017 - obecnie)

Problem z DPF

<< < (3/13) > >>

mir:
Gdzieś na forum UK czytałem o problemach silnika 2.0D 150KM z DPF przy korzystaniu z jazdy po mieście.
Przypadek nie wydaje się być odosobniony.

xbeyond:

--- Cytat: leedab w Lipiec 03, 2020, 19:24:26 pm ---Użytkowałem wiele samochodów, głównie z dieslem. Nigdy nie miałem żadnych tego typu problemów. W Jaguarze powinna zapalać się pomarańczowa lampka z filtrem, oznaczająca zapełnianie się filtra i ewentualnie komunikat o konieczności jazdy z daną prędkością przez ok. 20min. Dodatkowo mimo, że takich komunikatów nie było, to i tak co weekend przeganiałem samochód na trasie. Jestem zawodowym kierowcą i nikt mi nie wmówi, że nie umiem jeździć dieslem. Samochód nie powinien mieć takich historii niezależnie czy jeździ się w mieście, czy poza oraz czy szybko, czy wolno. Styl jazdy nie wyeliminuje wady. Zainteresowanym mogę przytoczyć (przesłać) kilkadziesiąt postów, m.inn. anglojęzycznych o takich samych awariach w E-Pace o takich samych parametrach. Samochód ma wadę i wiem jaką. Salon wiedząc o usterce nie może sprzedawać takiego samochodu, gdyż jest to karalne. W sytuacji gdy jest wykryta wada nieusuwalna, co w tym przypadku ma miejsce, powinien on być wymieniony na wolny od wad.

--- Koniec cytatu ---

To już wiem dlaczego tak mi odradzano diesela. Sprzedawca lojalnie mówił o problemach podczas eksploatacji tego silnika na małych dystansach w mieście.

Jaro:
Mi dopoki jezdzilem praktycznie wylacznie na trasach to nic sie nie dzialo...choc po kiulku tysiacach gdy auto stalo tydzien (wyjazd na urlop) to zapalila sie kontrolka silnika i uslyszalem ze do wymiany jest jakis czip...wymienili i gralo wszystko...Mam 150 KM i manualna skrzynie biegow...teraz przez covid19 tylko 2 razy w tyg wyjezdzam poza miasto (reszte po miescie) i wyswietlil sie komunikat o potrzebie przepalenia filtra - jazda 20 km z predkoscia min. 60 km/h...przejechalem sie i poszedl komunikat, ze filtr zostal przepalony i wszystko ok...natomiast zaczal sie wlaczac komunikat ze za 2.800 km mam zrobic przeglad (pomimo tego ze mam 21 tys przejechane, a przeglad diesla mial byc po 30 tys)...co ciekawe ta wartosc za ile mam zrobic przeglad skacze dosyc mocno...np..przejechalem 100 km i pokazalo ze przeglad mam zrobic za 2.900 km...potem po kolejnych 200 km zeszlo na 1800 km...po czym jak zrobilem z 300 km naraz to juz mam 2 tys km do przegladu...kompletnie tego nie rozumiem...jakies pomysly?

M737:
co ile wymieniasz olej? co tyle ile serwis zaleca?

pomysł jest prosty - rozrzedzony olej, auto sygnalizuje wcześniejszą potrzebę wymiany

jak nie chcesz dość szybko wymieniać silnika to wymieniaj olej co 10 max 12kkm (oczywiście longlife ze stosowną dla tego
silnika normą)

Jaro:
No serwis mam co 30 tys km...wiec jak pojade to mi wymienia pewnie i olej..sam przeciez na gwarancji nie wymieniam...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej