Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Bicie na kierownicy, wibracje
Tompl:
Jaguar XF SV8, kierownica drży lewo- prawo, wibruje od 70km/h w górę. Zbieżność, geometria prawidłowa, piasty nowe, zero bicia, tarcze nowe- 0,03 bicia czyli w normie, koła proste, wyważane kilkakrotnie, ostatnio wyważane Hunterem z testem drogowym- nic to nie dało. Na stacji diagnostycznej stwierdzono że jest wszystko ok. Nie mam już siły walczyć z tym dalej. Prawdopodobnie oddam auto do serwisu i niech sami szukają. Podejrzewam że przyczyna tkwi w zawieszeniu, gdzieś może być luz którego nie można zdiagnozować na stacji kontroli pojazdów. Co o tym sądzicie? Może ktoś miał podobny problem? Te wibracje odbierają całą przyjemność z jazdy samochodem...
Driv3rrrr:
A koła zamieniane przód tył? Opony też mogą być problemem i wtedy żadne wyważanie nic nie da.
Tompl:
Felg nie zamieniałem, muszę to sprawdzić o ile szeroka tylna felga zmieści się z przodu. Jeśli chodzi o opony to zmieniłem na inne, nic to nie dało.
ZAIC:
Stawiałbym na opony (jeśli kupiłeś nowe to raczej odpada) lub krzywe felgi. Czasami felga jest minimalnie krzywa w jednym miejscu, da się normalnie wyważyć ale jednak przy pewnej prędkości daje i tak o sobie znać w postaci drgań. Dobrym pomysłem byłoby przełożenie kół z tyłu na przód, jak kolega pisał wyżej (zmieszczą się w nadkola bez problemu).
Tompl:
Zamienię te koła, a jeśli to nic nie da to oddaje auto na serwis. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jak ruszam energicznie kierownicą lewo prawo na zgaszonym silniku to słychać pukanie. Możliwe że maglownica ma luzy i to może powodować te wibracje, no chyba że takie pukanie to normalne jak silnik nie pracuje i w układzie nie ma ciśnienia...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej