Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
Moduł ABS
leszekzgd:
Udało mnie się odkręcić wszystkie zaworki, dwa musiałem podgrzać palnikiem ale poszły. Zabrałem się za odkręcanie modułu. Najpierw zdemontowałem uchwyt ten gdzie są dwa przekaźniki, odpiąłem wtyczkę od przekaźnika klimy i miałem jako tako dostęp. Trzy wkręty odkręciłem, na czwartym torx zaczął się obracać. Wziąłem więc dremela aby zeszlifować łeb śruby. Dremel jednak był za słaby - zaczął puszczać dymy więc wziąłem szlifierkę na powietrze i tym dałem radę. Przewodów hamulcowych nie odłączałem tylko poluźniłem na uchwytach tak że miałem możliwość ich odgięcia. Moduł wyciągnąłem i dremelem wyciąłem w pokrywce z prawej dolnej strony otwór wielkości może cztery cm. na cztery cm. Polutowałem te dwa piny z dolnej małej wtyczki podłączyłem i jest OK. Po sprawdzeniu złożyłem wszystko do kupy, przejechałem ok. piętnaście kilometrów i gra muzyka. Gdyby nie upór starej zardzewiałej materii operacja trwała by znacznie szybciej, odpowietrzanie nie było potrzebne i wreszcie przestała się palić ta wstrętna żółta kontrolka. Kiedyś byłem u magika, który zaśpiewał sobie czterysta złotych za naprawę tej awarii a właściwie gdyby nie ten zardzewiały wkręt to naprawa zajęła by mnie godzinę czasu.
Pozdrawiam i dziękuję za dobre rady. Za zaoszczędzone czterysta zł. kociakowi zafunduję nawy akumulator ponieważ już co dziesięć dni musze go podładowywać
Nawigacja
Idź do wersji pełnej