Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Ciśnienie w układzie chłodzenia
Carvosh:
Witam wszystkich!
Mam problem z wysokim ciśnieniem w układzie chłodzenia. Jaguar X-Type 2,5 benzyna. Wyrzuca płyn chłodniczy przez otwór w zbiorniczku wyrównawczym, który znajduje się od spodu, po lewej stronie zbiorniczka (stojąc przodem do samochodu). Problem zaczyna się pojawiać po rozgrzaniu silnika i tylko podczas jazdy. Im "mocniej" się jedzie tym więcej płynu wyrzuca ze zbiorniczka. Po wyłączeniu silnika słychać syczenie w okolicach korka. W ostatnim czasie wymieniłem zbiorniczek wyrównawczy wraz z korkiem oraz termostat (stary okazał się pęknięty). Olej jest czysty - nie ma "śmietany", ogrzewanie działa poprawnie, w środku nie czuć zapachu płynu, szyby nie parują. Temperatura silnika również utrzymuje się cały czas w normie. Czy ktoś miał podobny problem i wie co może być tego przyczyną? Zastanawiam się czy może być za to odpowiedzialna pompa wody?
sztandi7:
Odpowietrzałeś układ? Jak odkręcisz korek i dodasz gazu to pojawiają się pęcherzyki w zbiorniczku? Może chłodnica niedrożna? Na wszelki wypadek dla świętego spokoju zrób test CO2. Co do pompy wody - nie jest droga a wymiana jest bardzo prosta (20-30 min pracy), jak Ci się skończą pomysły to możesz wymienić, ale coś mi tu nie pasuje.
Jeżeli dalej będą problemy to warto pomierzyć kompresję na tłokach, bo ona może dużo powiedzieć, w szczególności gdy dwa sąsiednie tłoki będą miały niższą, ale w sumie na sianie defetyzmu jeszcze za wcześnie.
Carvosh:
Pęcherzyków w zbiorniczku nie widać. W jaki sposób odpowietrza się układ? Gdzieś słyszałem, że odpowietrza się sam. Ja po wymianie termostatu powoli dolewałem płynu aż do momentu, w którym przestał się obniżać poziom w zbiorniczku. Następnie uruchomiłem silnik, pompa zaciągnęła płyn, więc musiałem go jeszcze trochę dolać. Chwilę popracował przy odkręconym korku, po czym go zakręciłem i zostawiłem, aby osiągnął pełną temperaturę.
szpadel68:
Może to pomoże... https://www.jaguarforums.com/forum/x-type-x400-14/how-bleed-coolant-system-106516/
Pzdr.
Carvosh:
Dzięki! Odpowietrzyłem zgodnie z instrukcją. Przeprowadziłem też test na obecność CO2 w płynie chłodniczym. Po 10min pracy płyn był nadal niebieski (w reakcji z CO2 powinien zmienić barwę na żółtą lub zieloną), więc wygląda na to, że nie jest to głowica. Zastanawiam się czy może być to kwestia pompy wody? Ewentualnie zatkanej chłodnicy? Tylko czy w przypadku chłodnicy nie byłoby problemu z przegrzewaniem?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej