Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
XF X260 3.0 V6 500plus da radę czy nie da?
ZAIC:
--- Cytat: kamis w Marzec 10, 2020, 01:26:16 am ---Jeśli faktycznie chcesz się bawić, rozważ taki prosty przykład, skrzynia biegów. Możesz sobie dokładnie sprawdzić, jaką maksymalną moc i maksymalny moment obrotowy deklaruje dla Twojej skrzyni jej producent. Ja nie wiem jaką masz skrzynię, ale dla przykładu w XF4.2SC jest skrzynia, która wytrzymuje 600Nm, a auto ma seryjnie 560Nm, więc margines jest niewielki. Zmiany w skrzyni, to albo mega rzeźba, czyli koszty, lub wymiana na inną, co oznacza koszty i rzeźba. Czyli generalnie koszty i rzeźba. Ale być może masz taką samą skrzynię jaka jest w 5.0SC i wytrzyma ona 500KM...
--- Koniec cytatu ---
Doczytałem się jakiś czas temu, że podniesienie mocy w XF 4.2 SC do poziomu około 500 KM jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich podzespołów. A przy 500 KM mamy prawie 700 Nm. Ponoć skrzynia ma wytrzymać takie wartości. Gdzie znalazłeś informacje o jej wytrzymałości? Od dłuższego czasu planuję modyfikacje swojego auta i takie informacje są dla mnie cenne ;)
ZAIC:
Rzeczywiście, znalazłem przed chwilą w necie, że potencjał tej skrzyni to 600 Nm. Gryzie się to teraz z rzeczywistością, bo wiele osób (zwłaszcza w UK) ma zrobione XF 4.2 SC na ponad 500 KM bez ingerencji w skrzynię. Dla mnie wniosek jest taki, że jednak wytrzymują więcej, niż podaje producent, co jest pozytywną informacją ;D
milet:
Bo to chyba zależy od modelu skrzyni. W Dieslach 275 KM standardowy moment to 600 Nm, a przecież można je tuningować do 315 KM i 700 Nm.
kamis:
Nie było moim celem indukowanie dyskusji czy skrzynia w 4,2SC wytrzymuje 600, 700 czy 800Nm, tym bardziej, że związek tej konkretnej skrzyni z problemem autora jest zerowy.
Chciałem zwrócić uwagę, że zagadnienie podniesienia mocy dotyczy bardzo wielu elementów. Mocy nie podnosi się, aby potem jeździć sobie 40km/h po bułki na drugą stronę ulicy, więc lepiej nie przekonywać się przy 250km/h na autostradzie, że jednak korby, wbrew temu co napisał jakiś hindus na angielskim forum, ukręcają się przy 500KM...
kamis:
--- Cytat: Amper w Marzec 11, 2020, 10:24:23 am ---Kamis orientujesz się, czy skrzynia w wolnossącym 5,0l jest taka sama jak w 5,0l SC ?
--- Koniec cytatu ---
Nie posiadam żadnej wiedzy na ten temat. Mogę jedynie napisać, że jak masz dwie części Jaguara, które mają zupełnie inne oznaczenia, to wcale nie musi oznaczać, że te części są różne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej