Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Katalizator do XJR

(1/5) > >>

Tomo:
Drodzy jaguarowocze,
Nabyłem XJR z 2005 roku i oficjalnie dołączyłem tym do waszego grona :)
Zaczynam też swoją serwisową drogę a zaczyna się ona od katalizatorów (samochód ma puste puszki).
Elektronik od jagow w Gdyni polecił mi kupić pasujace katy od Magnaflow, wstawić i wrócić.
I tutaj moje pytanie czy już ktoś się w to bawił?
Jaki model kata wstawić (miałem szukać niesymetrycznej puszki - z odsadzeniem, ale nie mogę takowej znaleźć), ktoś to przerabiał?

Pozdrawiam
Tomek

ZAIC:
Witam. A co jest nie tak z autem? Błędy, nierówna praca silnika? Jeśli wszystko ok to nic bym nie dotykał. Jeśli masz inne problemy, o których nie mam pojęcia, to możesz śmiało wstawić jakieś sportowe katalizatory (200 cpsi byłyby chyba idealne ze względu na zachowanie norm emisji i przepływu spalin). Różne firmy, różne opnie, ponoć Magnaflow nie jest super fajny. Do mojego auta Pan zajmujący się układami wydechowymi polecał AWG 200 cpsi.

Adt81:
Podejrzewam, że w XJR jest taka sama średnica wydechu jak w S-Type R czyli 2,25" więc Magnaflow 59975 - są dostępne u nas za około 550zł/ sztuka. Kwestia tylko wspawania w odpowiednie miejsca sond - w USA są te katy dosyć popularne i montują je w celu podniesienia mocy (ma to oczywiście sens razem z modyfikacją tłumików końcowych i dolotu) i gdzieś wyczytałem, że sondy trzeba wspawać 2 cale przed i za katem żeby nie świrowały bo te Magnaflow są o zwiększonym przepływie spalin. Sam będę chciał w tym roku takie wstawić bo dolot i końcowe razem z rezonatorem i X-pipe mam już zmieniony.

Tomo:
Super, tlumikarz zmierzył 57 mm i proponował szukać kata ~60 mm, ale to chyba to i kształt wydaje się być perfekto.
Co znaczy "u nas" jakiś link do sklepu? :)

Adt81:
Przepraszam ale troszkę się muszę poprawić - ten 59975 w Polsce jest raczej niedostępny (pytałem u dystrybutora), a jest najlepiej pasujący ze względu na wyjście pod kątem natomiast bez problemu są dostępne w rozmiarze 2,5" (59976) tylko trzeba zastosować redukcję - niestety są nieco droższe od tego co podałem wcześniej ze względu właśnie na to wyjście pod kątem. Cena którą podałem wcześniej dotyczy modelu 59925 czyli rozmiarowo jest ok tylko wejście/wyjście jest centralnie - dla ogarniętego spawacza to nie powinno być problemem. Ten katy 59925 są na znanym portalu aukcyjnym. Wszystkie te katalizatory mają te same wkłady i różnią się tylko średnicami rur.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej