Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Wskazówka temperatury silnika nie rusza się wcale.

<< < (2/3) > >>

MareS:
"Termostaty".....a co ma piernik do wiatraka? Jak by to był termostat to są dwie możliwości
1. Zamknięty i mały obieg - silnik się grzeje bardzo szybko i przegrzewa. Wskazówka dużo ponad normę...... Czego u mnie nie ma bo wskazówka cały czas leży.
2. Otwarty i duży obieg - silnik nie dogrzany, letni. A w środku zimno mimo ogrzewania na MAX. Mimo to wskazówka i tak by się podniosła, bo mimo dużego obiegu silnik i tak się nagrzewa więc wskazówka by się oderwała od dna ;).. U mnie rozgrzewa się stopniowo i ogrzewanie jest normalne. A wskazówka i tak leży.
Prędzej czujnik temperatury silnika niż termostat.

Co do modelu to X-Type 2.0 Diesel.

slawek:
Masz jeszcze  tzw. mały termostat od chłodnicy oleju. Jak on przepuszcza wskazówka będzie cały czas leżała. Przy sprawnych termostatach, o tej porze roku, jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach silnik nie zagrzeje się.
Temat popularny, użyj wyszukiwarki. Możesz też poczytać o tej przypadłości na forum Mondeo.
Wskaźnik zaczyna coś pokazywać, gdy silnik osiągnie temperaturę powyżej 50 oC, przy takiej temperaturze będziesz miał ciepłe powietrze, a wskazówka będzie jeszcze leżała. Pierwsza kreska na wskaźniku to nie jest "0".

szpadel68:

--- Cytat: slawek w Luty 27, 2020, 13:17:32 pm ---Masz jeszcze  tzw. mały termostat od chłodnicy oleju. Jak on przepuszcza wskazówka będzie cały czas leżała. Przy sprawnych termostatach, o tej porze roku, jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach silnik nie zagrzeje się.
Temat popularny, użyj wyszukiwarki. Możesz też poczytać o tej przypadłości na forum Mondeo.

--- Koniec cytatu ---

Mhm, zgadzam się, niedogrzanie to najczęstszy powód leżących wskazówek i to nie jest chyba przypadłość tego modelu tylko większości samochodów o tej porze roku.

Pzdr.

slawek:
Ale w przypadku tego silnika jest to bardzo odczuwalne. Wystarczy włączyć wentylator od ogrzewania na wyższe obroty i temperatura silnika spadnie. Nagrzewnica zadziała jak chłodnica.

MareS:
Dziękuję za odpowiedzi ;)
Dobrałem się do czujnika temperatury silnika i wyjąłem wtyczkę, popsikałem kontaktem i wskazówka ruszyła.
Teraz podczas dłuższej jazdy jest tak na godzinie 10. Ogrzewanie działa bez zarzutów.
To chyba OK? czy musi być na godzinie 12 ??

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej