Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Parujące szyby

(1/2) > >>

najkon:
Witam,
Męczę się z tym problemem i jest On straszliwie upierdliwy.
Wystarczy że wsiąde do auta lekko zgrzany, albo lekko mokry po deszczu albo po prostu gdy na zewnątrz jest piekielnie zimno, a ja gorący  :-chyt - szyby zawsze zaparują. Jedyne rozwiązanie to włączenie turbo nawiewu na szybę czołową i odczekanie, aż rozdmucha parę. Nie mniej włączanie tego raz na 10 min bo znowu zaczyna parować..  :-thumpdown

Filtr kabinowy - wymieniony na nowy (ten pod maską w okolicach wycieraczek).
Filtr powietrza - wymieniony na nowy

przełącznik powietrza obiegu zamkniętego działa poprawnie. tzn. ten mechanizm nie zablokował się jak podpowiadali poniektórzy w innych wątkach kolegów mających podobny problem.
Dywaniki nie są mokre - tzn. same dywaniki mam gumowe, ale pod dywanikami jest wykładzina - również sucha :)

No nie wiem już gdzie i czego szukać.

:-A Zastanawia mnie jedynie kwestia świstu podczas jazdy z pod okolic szyby czołowej od strony pasażera w dolnym narożniku. Jakby gdzieś była nieszczelność ale ulicha znaleźć tego też nie mogę, może to powodować problem z parowaniem szyb?

peter1801:
a klimę masz ? i czy sprawną - bo to ona powinna odparować. I nie jeździć cały czas na obiegu wewnętrznym - bo to częsta przyczyna parowania szyb.

sztandi7:
X-Typy od zawsze miały mniejszy lub większy problem z parowaniem szyb. Czasem to wina filtra kabinowego, czasem klapki obiegu zamkniętego, ale nawet jak wszystko jest sprawne to daleku mu do ideału.

ZAIC:
Umyj jeszcze dokładnie szyby od wewnątrz odpowiednim środkiem, czasami są poprostu tłuste.

najkon:

--- Cytat: peter1801 w Styczeń 08, 2020, 18:42:49 pm ---a klimę masz ? i czy sprawną - bo to ona powinna odparować. I nie jeździć cały czas na obiegu wewnętrznym - bo to częsta przyczyna parowania szyb.

--- Koniec cytatu ---
Si mam klimę, jest załadowana i dmucha. W ogóle nie jeżdżę na obiegu wewnętrznym :)

--- Cytat: ZAIC w Styczeń 09, 2020, 08:18:49 am ---Umyj jeszcze dokładnie szyby od wewnątrz odpowiednim środkiem, czasami są poprostu tłuste.

--- Koniec cytatu ---
No dobra, to może to jeszcze.. fakt faktem myję szyby raz na jakiś czas, bo wkurzają mnie jakieś mazy i znowu je mam a kupiłem płyn do szyb jakiś super BIO i super myjący.. chyba kupię spirytus :P albo benzynę ekstrakcyjną :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej