Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Jakie żarówki - Xenon + LEDy do jazdy dziennej

<< < (2/8) > >>

scyzor:

--- Cytat: najkon w Listopad 12, 2019, 20:54:24 pm ---- automatyczne wyłączanie świateł DRL w momencie włączenia świateł postojowych, mijania lub drogowych, przy czym:
- wyłączenie nie może nastąpić w przypadku krótkotrwałego użycia świateł drogowych ( "mryganie długimi" )

--- Koniec cytatu ---

Tu bym się z Kolega nie zgodził... DRL powinny wyłączać się w momencie włączenia świateł mijania !!! Nie drogowych!
Oczywiście jak się włącza światła mijania to i siłą rzeczy włącza się najpierw postojówki więc czy tu czy tu się podpiąć na wyłączenie DRL to już moim zdaniem bez różnicy. Ale nie drogowe. Jaki sens i logika?

BTW: coś mi się wydaje, że wiele aut które mają SERYJNIE montowane DRL niestety tej funkcji nie ma (sic!). Ciekawe jak przechodzą przeglądy...

najkon:
No ok, ale ja tego nie wymyśliłem :)
Oni tak napisali: http://szkolenia.policja.waw.pl/wdz/prawo/31427,Swiatla-LED-do-jazdy-dziennej-stanowisko-Biura-Ruchu-Drogowego-KGP.html

scyzor:
Kurde... sprawdzę jutro w przepisach bo Policji coś nie wierzę  >:D
Typowo policyjna logika. A co komu przeszkadzają dzienne jak już dostanie po oczach długimi?  ;D ;D ;D

luko_j:
Nie dasz rady włączyć samych długich.. Przepis mówi, że drl nie gasną w momencie krótkotrwałego użycia długich czyli mignięcia. Natomiast włączenie normalne długich wymusza włączenie mijania, więc wyłączenie drl. Są drl-y z homologacja A czyli pozycja więc świecą też po włączeniu mijania. Miałem takie, bo chińczyk wszystko na plastiku wypali🤣.

scyzor:
Luko - w Jagu są dwie żarówki więc krótkie nie gasną, ale jeżeli w innych autach masz jedną to włókno od krótkich gaśnie po włączeniu długich...  ;)
Dziś nie będę miał czasu ale sprawdzę jutro.
Generalnie na mój chłopski rozum DRL po to mają gasnąć po zapaleniu świateł mijania, żeby nie oślepiać. A robią to doskonale...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej