Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Jakie żarówki - Xenon + LEDy do jazdy dziennej
MicGin:
W teorii tak. Ale to teoria. Z praktyką bywa różnie.
nadziak:
W praktyce z reflektora soczewkowego wiązka światła jest taka sama jak przy żarówce lub palniku ksenonowym.
Ad. Slavek: Życzę Ci abyś się odważył samodzielnie sprawdzić jaka jest różnica konstrukcyjna projektora dla halogenu, ksenonu, LED-a. Potem sobie zamontuj LED-y i powiedz nam czemu nie chcesz innych :-) Ale pamiętaj, nie mów ze zupa niedosolona puki nie spróbowałeś :-)
PS według wstępnych obserwacji LED-y wysyłają mniej światła w niechcianych kierunkach niż ksenony
szpadel68:
W takim razie za bardzo ufam sobie i testom... https://www.youtube.com/watch?v=mI0hXiKGv8I
szpadel68:
--- Cytat: nadziak w Luty 16, 2020, 20:57:42 pm ---W praktyce z reflektora soczewkowego wiązka światła jest taka sama jak przy żarówce lub palniku ksenonowym.
Ad. Slavek: Życzę Ci abyś się odważył samodzielnie sprawdzić jaka jest różnica konstrukcyjna projektora dla halogenu, ksenonu, LED-a. Potem sobie zamontuj LED-y i powiedz nam czemu nie chcesz innych :-) Ale pamiętaj, nie mów ze zupa niedosolona puki nie spróbowałeś :-)
PS według wstępnych obserwacji LED-y wysyłają mniej światła w niechcianych kierunkach niż ksenony
--- Koniec cytatu ---
Nie do końca się z tym zgadzam bo wystarczy przyjrzeć się "punktom świetlnym" LED'a czyli tak na prawdę źródłom światła a jak "wypromieniowuje" żarówka H7 no i w końcu "palnik". LED nie świeci spójnym światłem i póki do końca nie ogarną ich konstrukcji zawsze będzie różnica. Aaaa i tak na koniec, nikt, nigdzie nie wspominał o jasności tylko o "kontroli" emitowanej wiązki... Ale oczywiście mogę się mylić.
Pzdr.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej