Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Jakie żarówki - Xenon + LEDy do jazdy dziennej

<< < (5/8) > >>

luko_j:
Kupić masz d2s. Na światła drogowe zwykle h1. Jeśli masz ori xenon to nie masz regulacji z pozycji fotela bo robi to automat. Ty masz mieć ustawiony prawidłowy poziom dla podstawowego obciążenia. Palniki najlepiej kup osram night breaker lub gm fioletowe bo mają o dziwo bardzo zbliżone parametry a cena gm to ponad połowa osramow NB. Dla mnie graniczna temperatura barwowa to 5000K.

nadziak:
Zniechęcony ciągłym wymienianiem żarówek i słabym efektem świecenia świateł krótkich, postanowiłem radykalnie się z tym rozprawić.  Zastosowałem "żarówki" LED z oprawkami H1. Reflektory przy okazji wymyłem. Efekt jest taki że wreszcie światła krótkie w X-type nadają się do użytku. Świecą podobnie jak fabryczne xenony w np Peugeocie 607. Rozkład światła bardzo dobry, odcięcie idealne. Teraz będę musiał do kompletu zmienić w długich, bo i kolor i jasnośc są słabe z porównaniu z krótkimi :-)

szpadel68:
Ja przepraszam że przerywam ale z niezależnych testów i testów własnych wychodzi mi na to że Xenon w dalszym ciągu jest lepszy niż LED. LED'y mają bardziej skupioną wiązkę i nie mają takiego zasięgu mimo że są jaśniejsze ale to subiektywne wrażenie. Tyle z mojej strony.

Pzdr.

nadziak:
Nie da się powiedzieć co "lepsze" LED czy xenon. Można natomiast na obu źródłach światła zrobić reflektory dobre i takie sobie. Palnik d2s ma 3200-3800 lumenów, LED przy tej samej mocy elektrycznej może mieć ponad 5000 lumenów. Barwę światła w xenonie można minimalnie regulować domieszkowaniem gazu, w LED można dowolnie kształtować składem luminoforu. Przyszłość należy do LED.

voitec:

--- Cytat: nadziak w Luty 12, 2020, 12:39:20 pm ---Przyszłość należy do LED.

--- Koniec cytatu ---
Homologacja należy do D2S/H1 :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej