Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Zakup Jaguara z automatem i 4x4

(1/3) > >>

tomek_n:
Witam, przybieram się do zakupu X-typa, pierwszą myślą był diesel 2.2, ze względu na spalanie. Ale przeglądając dostępne modele zaczął mnie kusić napęd 4x4, tutaj w grę wchodzą tylko dwa silniki benzynowe 2.5 i 3.0.
Tutaj zaczynają się pytania, jakie spalanie realnie ma motir 2.5? Jak spisuje się napęd 4x4 jeśli chodzi o awaryjność i prowadzenie?
Interesuje mnie również automatyczna skrzynia biegów, ale obawiam się że ze względu na wiek projektowania auta będzie nieco ospała. Czy ktoś może się wypowiadziec na temat jej działania i awaryjności?
Z góry dziękuję za wszystkie informacje  :-thank

CiGaR:
Mam wersję 3.0 w manualnej skrzyni biegów, model poliftowy w ostatniej budzie z tymi nowymi zderzakami i grilem w wersji sport. Spalanie jakie mam w jeździe 50/50 trasa/miasto to 11,6 l/100 km. Co do awaryjności na ten moment nic złego się nie dzieje, jedynie wymieniłem podporę na ogólno dostępną z allegro to wibrował od 90-140 km/h. Zregenerowałem swoją oryginalną podpore i problem zniknął. Poza tym jestem zadowolony z auta. Skrzynie mam celowo manualną, bo automat jest już przestarzały i jak dla mnie zbyt ospały.

sztandi7:
Ekonomią 2.5 jest bardzo zbliżony do 3.0.  Moje 3.0 w dużym zakorkowanym mieście pali 15-16 litrów, natomiast na autostradzie przy prędkościach 140-160km/h w okolicach 10 litrów.

Skrzynia Jatco nie jest może szczególnie awaryjna i odpowiednio serwisowana wytrzyma trochę. Natomiast lekką ospałość przy zmianach biegów zauważysz, tak samo jak problem ze średnio dynamiczną jazdą, bo skrzynia tak czasem ma, że przy lekkim operowaniu pedałem gazu jeździ bardzo spokojnie, na troszkę większe wciśnięcie nie reaguje prawie wcale a potem już dosyć agresywnie redukuje i wyrywa auto do przodu.

Napęd 4x4 ... Cóż ... Będąc szczery jest to jedna ze słabszych stron tego auta, a właściwie całe przeniesienie napędu. Problemy możesz mieć w zasadzie ze wszystkim - skrzynią kątową, dyferencjałem (nie należą do zbytnio trwałych), podporą wału napędowago lub przegubami, a także półosiami i łożyskami kół (nie należą do bardzo tanich).

aksel:
Mam 3,0 z LPG i manualem, średnie spalanie z 90 procent jazdy poza miastem mam ok. 13 litrów, jak pociskam do max 16 litrów na 100 . Mam go od roku i zrobiłem 42000km. Napędy działają zadowalająco, co do awarii to ja mam spokój. Wymieniałem tylko świece, uszczelki kolektora i cewki. Polecam autko.

tomek_n:
Czy mógłby ktoś jeszcze wypowiedzieć się na temat instalacji LPG w X-typie ? Przy takim spalaniu zamontowanie gazu jest kuszące, ale jeśli będzie wymagał częstego serwisu może taniej będzie lać benzynę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej