Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
Buczenie przy hamowaniu silnikiem
dziadzol:
Moim zdaniem luzy na krzyżakach nie generowałyby buczenia, tylko stukanie. A zbieżność z tyłu jest OK? Może to od zjechanej opony jest?
PS. Liczba wyświetleń przekroczyła już 600 a my dalej prowadzimy tylko dialog. Może jednak ktoś by się wczuł w sytuację człowieka, któremu upierdliwe buczenie psuje radość jazdy i wsparł kolegę fachową radą, zamiast podglądać wątek przez dziurkę od klucza? ;-)
jagdds:
Dzięki za próbę mobilizacji kolegów w moim imieniu. Opony wszystkie w stanie bardzo dobrym. Zbieżność jest OK.
Dzwoniłem wcześniej do mechaników naprawiających skrzynie automatyczne, 2 x odpowiedź że nie jest to wina skrzyni, 1 x że możliwe, ale bardziej prawdopodobny tylny most. Drążyłem dalej temat i tu była podpowiedź że może być winna podpora wału, stąd decyzja o wymianie. Co do krzyżaków półosi, miałem tylko jedną osłonę połączeń krzyżowych półosi. Więc samochód miał połączenia krzyżowe półosi narażone na czynniki zewnętrzne. Zakupiłem 4 używane, wypiaskowałem, pomalowałem proszkowo, dokupiłem zaślepki calowe na otwory i zamontowałem. Krzyżaki są uszkodzone, więc i tak je wymienię (oczywiście wszystkie 4). Nie wiem czy to pomoże, jeżeli ktoś chce posłuchać tego buczenia to mogę wysłać na maila, lub sms/mms.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, jagdds
Jaguar XJ6:
Ja takie buczenie w XJ40 miałem z powodu padniętego łożyska głównego w dyferencjale , wymieniłem podporę wału , wyważałem wał , a buczenia nie ustawało . Tylko , że ja miałem ponad 400 tys nalatane i dyfer miał prawo niedomagać ( ale za to do końca był suchy jak pieprz ;D) .
jagdds:
Samochód ma 165 tys. km.
Na obecną chwilę próbuję wykluczyć wszystko co nie jest związane ze skrzynią i dyfrem. Póżniej może wezmę na tapetę dyfer, ale nie mam na razie pojęcia kto to może dobrze zrobić.
Jaguar XJ6:
Jeszcze można by go podnieść i po zdjęciu wału zobaczyć luzy na łożysku skrzyni ( jeśli jest zużyte , to podczas obciążenia może hałasować ) . Skoro ustaliłeś , z mechanikami , że dźwięk dochodzi z tyłu , a tam jedyne co może buczeć/huczeć/szumieć i wydawać podejrzane dźwięki , to krzywe piasty , krzywe tarcze , dyfer i w zasadzie tyle . Uszkodzone krzyżaki mogły by jedynie stukać podczas odpuszczania i dodawania gazu , ale pulsujący dźwięk przeważnie dochodzi z jakiegoś łożyska/łożysk . Autko młode nie jest , więc trzeba mozolnie sprawdzić każdą część i w końcu winowajca się znajdzie .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej