Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Jakie zużycie oleju silnikowego

<< < (2/2)

sobrus:
Te silniki dość często cierpią na spora konsumpcję oleju. Zależy jak poprzedni właściciel dbał o silnik i od stylu jazdy.
Niektóre nie biorą nic. Poza tym zawsze gdzieś może być wyciek.
Nawet jak troche bierze, nie oznacza to, że silnik nadaje się na żyletki. Czasem pomóc może zwykła płukanka silnika za 30zł.
Do sprawdzenia/wymiany może być również zawór PVC (odpowietrzenie skrzyni korbowej)
Podobno powinno się go wymienić co jakiś czas, najczęściej nie wymienia sie wcale.

Mr_Mar:
Dzięki koledzy za podpowiedzi. Co do "brania" oleju, zgadzam się, że każdy silnik spalinowy ma prawo zużywać olej silnikowy. Zdaję sobie sprawę, że instrukcje przewidują nawet do 1l na 1000km. Natomiast realnie taka wartość oznacza końcówkę żywota jednostki. Ale widzę, że jest to w miarę normalne przypadłość tego modelu.

ZAIC:
Miałem Forda Mondeo ST220 z silnikiem 3.0 V6, to chyba ten sam silnik z małymi różnicami. Na początek zalałem go niby oryginalnym olejem fordowskim Formula F 5w30. Po przejechaniu 10 tys. km dolałem w sumie 2 litry, jak dla mnie to masakra. Zmieniłem olej na Motul X-Clean 10w40 i do następnej wymiany dolałem około 800 ml, różnica kolosalna.

q_nerk:
Ja leję Liqui Moly 5w40 i nie dolewam w sumie nic między wymianami

Gikonzx9r:
W moim dolewalem jakieś 1,5 do 2l od wymiany do wymiany czyli 10 tys km. Uszczelnilem miskę olejowa i przez ostatnie 10 tys nie dolalem nic i od spodu suchy aż miło spojrzeć :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej