Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

dławienie silnika po kilku dniach postoju

(1/3) > >>

michalc:
Witajcie,
Zgłaszam się do Was z gorącą prośbą o pomoc ponieważ żaden z mechaników z którymi się konsultowałem nie potrafi mi rozwiązać tego problemu. X-type z silnikiem 2,5 automat(2005r.) dławi się po uruchomieniu silnika. Objawy dławienia, gaśnięcia, szarpania silnika pojawiają się tylko jeśli auto postoi kilka dni(zweryfikowane powyżej 4-5dni). Po przejechaniu kilku kilometrów(ok.3-5) samochód zaczyna znów jeździć bez zarzutu. W sytuacji kiedy użytkuję samochód codziennie bądź co 2-gi dzień nie ma żadnego problemu z autem. X-type został zweryfikowany pod kątem przepustnicy-jest czysta, wszystkie filtry nowe, olej wymieniony. Żaden czek się nie pali przy codzienne jeździe. Bardzo proszę o podpowiedź co to może być i jak sobie z tym poradzić.

sztandi7:
LPG jest ? Może to coś z układem paliwowym ?? Albo zapowietrza się albo coś ??

michalc:
LPG jest, gazownik pod kątem LPG zweryfikował wszystko-twierdzi, że te objawy nie mają związku z instalacją gazową.  Dławienia, szarpania silnika występuję zarówno na benzynie jak i LPG  :(, dodam, że przebieg auta:158tys., krajowy

q_nerk:
Pewnie jeszcze im chłodniej tym zjawisko się nasila - dolne uszczelki kolektora ssącego do wymiany. Miałem podobne objawy :)

sztandi7:
To w takim razie zacząłbym od sprawdzenia świec, cewek i przedmuchów, bo jak zdejmiesz kolektor to uszczelki masz na wyciągnięcie ręki a one potrafią naprawdę napsuć krwi w różnych dziwnych przypadkach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej