Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Wypadanie zapłonu na 3 cylindrze, wysoka kompresja.
sztandi7:
--- Cytat: mhm w Wrzesień 02, 2019, 20:39:37 pm ---kable WN nowe, kopułka i palec rozdzielacza nowe, cewka nowa.
--- Koniec cytatu ---
Radzę jak najszybciej zabrać auto od tego mechanika... I to naprawdę szybko.
Ziomal957:
W moim przypadku kabli WN, kopułki i palca rozdzielacza nie wymienialiśmy z wiadomego powodu ich braku ;D
Cewki natomiast zostały zmienione na inne używane oryginalne. W sumie mam teraz 6 cewek w aucie, 6 innych oryginalnych i ze 3 zamienniki w garażu. Mój błąd, nie za bardzo oznaczyłem, które były sprawne :-hehe
Ostatni magik nawet nie wziął się do roboty, bo wolał zrobić sobie trzy sztuki audi zamiast dłubać jednego mojego biednego kota...
Póki co jest u mojego stałego mechanika i po godzinach ma z nim działać, dostał go w piątek.
W planie jest wymiana wtryskiwacza z 3 cylindra, skoro na niego wskazywał już błąd i porządne przebadanie wiązki. Dodatkowo jeszcze wymiana wężyka podciśnienia od pompy hamulcowej bo okazał się być uszkodzony, oraz ponowne sprawdzenie szczelności dolotu.
Nie idzie to wszystko tak przyjemnie jak by się chciało, ale mam nadzieję, że uda się to w końcu domknąć.
Rozmawiałem też ze znajomym i powiedział, że znał dwa podobne przypadki z Mondeo, gdzie losowe zapłony wypadały przez problemy z rozrządem...
Tego wolałbym stanowczo uniknąć.
mhm - u Ciebie też wypada stale zapłon na jednym cylindrze?
mhm:
--- Cytat: Ziomal957 w Wrzesień 03, 2019, 12:59:54 pm ---mhm - u Ciebie też wypada stale zapłon na jednym cylindrze?
--- Koniec cytatu ---
Tak, na pierwszym. Tylko tak jak pisałem jest to V6 z hameryki, a nie kocurowy.
sztandi7:
Więc jest to zupełnie innej konstrukcji silnik w zupełnie innym samochodzie, także wątpię czy to co tu znajdziesz w jakikolwiek sposób Ci pomoże.
mhm:
Nie wiem czy diagnoza mojego amerykańca pomoże w przypadku Jaga, ale dzisiaj diagnosta po 1,5 miesiącu walki wydał wyrok - instalator LPG spaprał robotę. Wiercąc otwory pod wtryski w kolektorze pojechał za daleko i poskutkowało to lewym powietrzem do pierwszego cylindra z układu odpowietrzania korbowodu silnika. Czy jakoś tak. Jutro jadę do warsztatu to poznam szczegóły.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej