Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Szarpanie, dławienie silnika V8 benzyna

<< < (2/3) > >>

ZAIC:

--- Cytat: Tomasz Wawa w Lipiec 26, 2019, 07:59:29 am --- Napisz coś więcej o downpipe. Sam chcesz to zrobić? Wstawisz strumienice i emulator? Kto zrobi program? Jakie koszty?

--- Koniec cytatu ---
Zamierzam zmienić cały wydech od kolektorów: downpipe (najprawdopodobniej 2,5 cala - żadnej strumiennicy) + x-pipe + pełny przelot + końcowe tłumiki. Myślę, że obejdzie się bez emulatora, aczkolwiek nie wykluczam. Zlecam ogarnięcie tematu firmie, koszt to około 2,5 tysiąca za wydech od kolektorów do końcowych tłumików. Sam downpipe napewno wyszedłby taniej. Jak już uporam się z tematem to napewno podzielę się informacjami.

Tomasz Wawa:
A jak wygląda sytuacja na przeglądzie technicznym? Diagnosta wejdzie pod auto i zauważy wycięte katy. Można jeździć bez katów?

ZAIC:

--- Cytat: Tomasz Wawa w Lipiec 26, 2019, 14:33:28 pm ---A jak wygląda sytuacja na przeglądzie technicznym? Diagnosta wejdzie pod auto i zauważy wycięte katy. Można jeździć bez katów?

--- Koniec cytatu ---
W kilku autach miałem "wycięte" katalizatory i ani razu nikt mi nie zwrócił na to uwagi. Jednak napewno jest to niezgodne z prawem. Montaż sportowych katów zamyka temat odnośnie stacji diagnostycznych oraz emisji spalin (np: AWG 200cell, cena około 300 zł za sztukę). Z racji tego, że planuję trochę więcej mocy w moim aucie, idę w kierunku pełnego przelotu. Założę sportowe katalizatory tylko wtedy, jeśli będę miał problemy na przeglądzie.

Driv3rrrr:
Co do problemów. Sprawdź aby dobrze który "stukowiec" bo to od niego cały problem. Błąd od sondy również jest pochodną błędu P0332

Tomasz Wawa:
Naprawdę jesteś pewien? W błędzie czujki stuku na końcu jest dwójka, w błędzie kata również jest dwójka, jeśli dobrze rozumiem, to jest to głowica po stronie kierowcy? Po odkręceniu czujki jest możliwość zbadania jej np multimetrem? Orientujesz się czy kolektor dolotowy demontuje się razem z przepustnicą? Bo chyba są ze sobą skręcone. Jakieś wskazówki przy demontażu?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej