Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Funkcja "Hold"

<< < (2/2)

milet:

--- Cytat: tomas90 w Wrzesień 17, 2019, 16:40:24 pm ---W tej procedurze czuć jednak, że auto chce wyrywać do przodu, także pewnie ma to jakieś konsekwencje dla skrzyni lub elementów przeniesienia napędu.

--- Koniec cytatu ---

W mim 3.0D (przedliftingowy) nic takiego nie czuć. Moim zdaniem hamulec "ręczny" po prostu daje efekt taki sam, jak naciskanie pedału hamulca - tylko zajmuje się tym elektryka, nie noga właściciela. Potwierdzeniem mojej tezy jest zachowanie ręcznego przy zużytych klockach hamulcowych - nie chce wtedy się uruchamiać, więc te dwie rzeczy są ze sobą powiązane.

Prawdziwy hamulec postojowy załącza się po przekręceniu wybieraka skrzyni biegów na "P" - wtedy słychać mocne "kliknięcie".

tomas90:
Jak stanę na skrzyżowaniu wciśnięty hamulec skrzynia w pozycji D załączam ręczny kontrolka się zapala puszczam nożny auto stoi ale taki efekt uniesienia lekko przodu auta jakby chciał ruszyć. Być może u mnie to jakoś inaczej funkcjonuje bo gdzieś czytałem, że po przełączeniu na P powinien się wyłączyć z automatu hamulec postojowy a u mnie tego nie ma bo czuć jak na lekkiej górce to że się opiera na zapadkach (zabezpieczeniu) skrzyni biegów.

kamis:
W XF owszem, zaciąganie ręcznego działa, ale po pierwsze trzeba za każdym razem go zaciągać, a po drugie faktycznie wrażenie jest inne niż w Lexusie. W Lexusie jest na kierownicy guzik HOLD i system działa całkowicie automatycznie, czyli po zatrzymaniu auto samo nie ruszy, dopiero rusza po wciśnięciu gazu i odczucie działania tego systemu jest zupełnie inne niż w XF.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej