Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
X-Type z LPG Bydgoszcz i okolica
voitec:
To spalanie to z kalkulatora litry/przebieg? Czy z trip kompa?
scyzor:
No właśnie... tak jak pisze KoloRZ - na gazie musi być wyższe!
Przykładowo Probe 2,0 na benzynie średnio pewnie z 8,5 - 9 w cyklu mieszanym (nie jeździłem ale tak wiem od ludzi) a na LPG wychodzi 11. I to na pewno bo miałem 2 sztuki.
A spalanie na tripie to chyba nie będzie działać odnośnie LPG... ;)
najkon:
Za instalacje LPG dałem 4 tyś.
I to spalanie to wynik ilości zatankowanego gazu (50,58 L - do pełna, ale zbiornik nie był pusty) + stan licznika z dnia tankowania do momentu skończenia się gazu w butli ;)
Tak samo również pokazywał komputer z TRIP A
I zdaje sobie sprawę, że spalanie gazu z reguły musi być większe niż na paliwie - no ale jest jak jest. Przejechałem 558 hm - łącznie. Co w efekcie sama aplikacja "Fuel Manager" pokazuje mi ogólne spalanie na poziomie 9.06L/100km - ale tutaj zawyżył już wynik jazda po mieście ;)
Także ten.. wiecie, ja się nie znam.. Natomiast auto jedzie i sprawuje się wyśmienicie.
Zaraz będę mieć pierwszy przegląd instalacji po 6 miesiącach to się dowiem czegoś więcej o stanie instalacji jak i silnika (podejrzewam).
voitec:
Nie wiem czy dobrze rozumiem... Miałeś x litrów w butli, zatankowałeś 50,58l, a później liczyłeś spalanie dzieląc 50,58/przebieg od tankowania?
Dopóki nie zrobisz tego tak, że zatankujesz do pełna, wyjeździsz gaz (przebieg), zatankujesz jeszcze raz (litry), i policzysz (litry)/(przebieg)*100 = avg l/100km - to moim zdaniem możesz być w błędzie.
Co do wskazań tripa, to im "bogaciej" ustawione LPG, tym niższe wskazanie tripa, a wyższe rzeczywiste spalanie lpg - mogę wyjaśnić jeśli ktoś nie wie czemu ;-)
Moje jagi palą po Krakowie ~20l/100km LPG i nie uważam tego za nic dziwnego.
scyzor:
Spalanie gazu jest podpięte pod tripa? ??????
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej