Szanowni Koledzy.
Chcę wymienić olej w swoim XJ6 seria 2, który ma automatyczną skrzynię Borg Warner 65 i nie wiem jaki olej zalać bo Jaga sprowadziłem z Austrii i jest to auto bez historii, nie posiada książki serwisowej, ani innej dokumentacji. Nie wiem na jakim oleju jeździł do tej pory, wiem tylko że jest to olej czerwony. Z dokumentacji wynika, że powinien być olej typ F który jest równoznaczny z typem G, takie oleje to np. Castrol TQ-F lub Mobil ATF 210. Ale jest problem z ich dostępnością Mobila już nie produkują w tej specyfikacji, a zamiast niego polecają ATF 220, który odpowiada Dextronowi II. Natomiast Castrol TQ-F jest na specjalne zamówenie za astronomiczną kwotę 55 zł za 1 litr, więc sam olej to koszt 500 zł. Natomiast nie ma problemu z olejami Castrol TQ-D lub Mobil ATF 220, które są odpowiednikami Dextron II. Rozmawiałem z panem inżynierem Rzepeckim, który odbudowuje zabytkowe auta brytyjskie i on powiedział, że wszystkie Jagi zalewa Dextronem II.
Czy ktoś z Was Szanowni Koledzy wymieniał olej w skrzyni Borg Warnera i co żeście zalali??? Podzielcie się opiniami na ten temat.