Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
Jaki olej do automatu Borg Warner 65 ???
jarek-jerryjag:
--- Cytat: champagne w Maj 29, 2009, 22:34:33 pm ---Kolego Qbaty ja czytałem tamten temat, ale z niego niewiele wynika. Z tego co wiem to typ F/G też jest czerwony. Może ktoś ma olej typu F/G to proszę niech napisze jaki ma kolor. Bo w przedstawicielstwie firmy Inter Cars i w centrali Limora powiedzieli, że jest czerwony. Natomiast pan inżynier Maciej Rzepecki z firmy Rzepecki Auto twierdził, że jest zielonkawo-brunatny. Więc nie wiem, kto ma rację, a trudno polemizować ze specjalistą tej klasy co pan inż. Rzepecki. Natomiast pan Rzepecki powiedział, że Dextron II ma bardzo charakterystyczny zapach i on by to poznał po smaku.
Jeśli ktoś z Was drodzy Koledzy posiada olej F/G lub wie jaki ma kolor to proszę podzielić się informacjami. :-help
--- Koniec cytatu ---
Pan Rzepicki na racje ale dosc latwo odroznic olej dextron od F-typa po zapachu lub po kolorze ale gdy olej jest świeży Trudniej gdy mamy stary olej i do zbadania jest tylko bagnet.
Dextron jako nowy olej jest jaśniejszy niz F typ .
zapach rozni te oleje . postaram sie zrobić zdjęcia .
Nie jestem zwolennikiem mieszania olejów w automatycznych skrzyniach. (chyba ze kompletnie wymieniamy sprzegielka w skrzyni- pelna przebudowa)
skrzynie maja tz sprzegielka ktore budowa przypominają duze sprzeglo
w skrzyni recznej tylko ze sa od początku zanurzone w oleju .jest tych tarcz 10 -15 przeciętnie w skrzyni . powierzchnia traca jesli jest nasaczona jednym olejem nie powinna byc zmieniana na inny (podobnie jakby na klocki hamulcowe dodac troche smaru)
jarek-jerryjag:
numer 1. nowy Dextron
2 . Dextron z zepsutej automatycznej skrzyni XJS,V12 -400TH
3 . nowy typ-F
4 . Typ -F stary z XJ6 rok 1986 (B-W66) prawdopodobnie wymieniany 10 lat temu albo ?
ciekawostka parę dni temu rozlałem nowe oleje na szmaty po dwóch dniach zapach ze szmatki z olejem F-typ prawie zginał a dextron dalej ma nieprzyjemny zapach.
zobaczę co ze starym olejem jak on będzie tracił zapach!
[załącznik usunięty przez administratora]
qbaty:
jarek, :-R
Jeszcze, żebyś mógł przesłać zapachy poszczególnych olejów... ;D
jarek-jerryjag:
z zapachem to do mojej polowy ona jest duza alergiczką wyczuwa wszystko na odleglosc
probowalem ja podpuscic do wąchania ale prawie rozwód wiec zaniechałem ;D ;D ;D.
richie:
hej Jarku, jaki był powód awarii w tym TH400, mam nadzieję że nie zalanie go dextronem;(
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej